SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

MINISTAR SPREČIO TRETMAN KOMARACA U LJUBI I ERDEVIKU I POTENCIJALNO VELIKO TROVANJE PČELADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.668

Kao što se sigurno sećate, SPOS je prošle godine uspeo da izdejstvuje odlaganje tretmana komaraca iz aviona dok ne prođe lipova pčelinja paša na Fruškoj gori uz pomoć NALED-a. Ove godine tretman je opet najavljen.

Pre desetak dana opština Šid zaista jeste odložila tretman baš zbog pčela zbog čega zaslužuju sve pohvale, a u to vreme je tretman obavljan u Sremskoj Mitrovici i Rumi, međutim ovih dana su rekli da više ne mogu da odlažu. Tretman je planiran u četvrtak ili petak ove nedelje, shodno klimatskim prilikama. Od pčelara sa terena je SPOS dobio informaciju da se očekuje prskanje već sutra u 19 sati, ali pouzdanu informaciju o tome nismo imali. U saradnji sa NALED-om smo inače u proteklom periodu informisali i edukovali opštine o štetnosti zaprašivanja komaraca iz aviona po pčele, druge neciljane organizme i životnu sredinu, što je očigledno dalo dobre rezultate. Ostaje nam da se zajedno borimo za konačno ukidanje tretmana komaraca avionima, što neće biti lak zadatak, ali do sada SPOS nije uspeo samo u onom što zbog ograničenih resursa nije ni započeo. Projekat koji sprovodimo po ovom pitanju sa NALED-om i USAID-om već daje rezultate, nadamo se da ćemo u najskorije vreme postići i konačan cilj. 

Zamolili smo i ministra poljoprivrede Branislava Nedimovića da nam pomogne, i on je upravo uspeo da dogovori sa opštinskim rukovodstvom da se ne tretiraju područja Ljube i Erdevika pre 1. jula! Ovo je velika vest za pčelare koji se tamo trenutno nalaze sa svojih skoro 15.000 košnica! Veliku zahvalnost upućujemo ministru što je pomogao da se spreči potencijalno veliko trovanje, iako je opština pravilno izabrala vreme tretmana nakon 19 sati, ali to ne bi dovoljno pomoglo, gubici bi bili veliki. Hvala, ministre Nedimoviću! Zahvaljujemo se i opštini Šid što je prihvatila inicijativu ministra. 

Posebnu zahvalnost dugujemo i NALED-u na svoj pomoći na rešavanju problema trovanja pčela na projektu koji sa USAID-om i SPOS-om sprovodi već drugu godinu. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien