SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U CRNOJ GORI ODRŽANA III KONFERENCIJA PREDSTAVNIKA PČELARSKIH SAVEZA JUGOISTOČNE EVROPEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.376

Savez pčelarskih organizacija Crne Gore je 18. januara 2020. godine bio domaćin III Konferencije predstavnika pčelarskih saveza jugoistočne Evrope.

Skup je okupio sve države bivše SFRJ sem Slovenije čiji predstavnici iz opravdanih razloga nisu mogli da dođu, jer su bili okupirani aktivnostima važnim za čitav region – pokretanjem inicijative u EU da se medovi jasno obeležavaju po zemlji porekla. 

Konferencija je održana u Kući meda u Danilovgradu. Predstavnici pčelarskih saveza dominantno su diskutovali o najvećim problemima koji, bez većih razlika među državama, muče ceo region. Prva tema bila je upotreba neregistrovanih lekova protiv varoe koji su veoma nekvalitetni i nekontrolisnao zagađuju pčelinje proizvode i hronično truju pčele. Druga tema je falsifikovani med. 

Diskusije su bile veoma složne. Svi okupljeni pčelarski savezi iskazali su stavove protiv neregistrovanih lekova, ali su izneli i stanje u svojim državama koje nije za pohvalu, jer svuda dominiraju lekovi nabavljeni na crnom tržištu, zdravstveno nebezbedni. Što se tiče falsifikata, svi imaju iste probleme, falsifikatori ovladavaju novim metodama, a nauka ih prati i razotkriva. 

Razgovarano je i o drugim aktuelnim temama. 

Uskoro će biti objavljeni kompletni zaključci sa konferencije. 

Ceo skup je svesrdno podržalo Ministarstvo poljoprivrede Crne Gore. 

Zahvaljujemo se Savezu pčelarskih organizacija Crne Gore i Ministarstvu poljoprivrede Crne Gore na srdačnoj i toploj dobrodošlici. 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE