SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

U DOMU NARODNE SKUPŠTINE SPOS-u URUČENA ZLATNA PLAKETA OD SPITS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.112

U Domu Narodne skupštine Republike Srbije u Beogradu, u Maloj sali, 31. januara 2020. godine, na Svečanoj akademji i dodeli priznanja povodom jubileja 150 godina postojanja Saveza poljoprivrednih inženjera i tehničara Srbije (SPITS) uručena je ZLATNA PLAKETA SPOS-u za udruživanje pčelara i zaštitu pčela, razvoj poljoprivrede bez GMO i očuvanja sela Srbije i saradnju sa SPITS-om. Pored toga SPOS-u je dodeljena i zlatna značka.

 

Svečana akademija u organizaciji SPITS-a, a čiji domaćin je bio Dom Narodne skupštine Republike Srbije (detaljnije o ovom zdanju OVDE), otvorena je izvođenjem himne Republike Srbije, nakon čega je usledio obilazak znamenitosti Narodne skupštine (biblioteke i diplomatskog salona). Nakon toga prisutnima se obratio predsednik SPITS-a, ujedno i nezavisni narodni poslanik, prof. Dr Miladin M. Ševarlić, koji je govorio o ključnim događajima postojanja SPITS-a za prvih vek i po njegovog postojanja, a istakao je da mali broj institucija može da se pohvali ovako impozantnim jubilejom, ukazavši da je SPITS najstarija, krovna, nacionalna organizacija poljoprivrednih stručnjaka u Republici Srbiji (detaljnije OVDE). U nastavku je o, dr Đorđu Radiću, utemeljivaču poljoprivredne struke u Srbiji i jednom od osnivača Društva za poljsku privredu (Srpskog poljoprivrednog društva), govorila Mirjana Savić, muzejski savetnik iz Narodnog muzeja u Kraljevu. Đorđe Radić je osim navedenog bio i pčelar koji je praktikovao racionalno pčelarstvo, u to doba na njegovom „pčelarniku“ oglednog dobra u Novom Sadu, ispod Petrovaradinske tvrđave. Narodni muzej u Kraljevu svoj rad posvećuje i pčelarstvu, a više o tome radi podsećanja možete pogledati i OVDE.

 

Ovom prilikom uručena su priznanja najzaslužnijim institucijama i pojedincima, koji su doprineli razvoju poljoprivredne delatnosti u Srbiji. SPOS je na ovoj svečanoj akademiji predstavljao Nenad Portić, koordinator stručne službe i referent SPOS-a za administrativne i razvojne poslove, koji je u ime predsednika SPOS-a, dr med. Rodoljuba Živadinovića, primio ovo priznanje. Prilikom svečane predaje ZLATNE PLAKETE predsednik SPITS-a je veoma pohvalno govorio o SPOS-u, i naglasio da SPOS daje primer svim ostalim poljoprivrednim organizacijama i pojedincima kako da se organizuju na najbolji mogući način i udruže na dobrobit svih.

 

Nakon Svečane akademije usledila je konferencija za novinare, prisutnima se obratila i prof. emeritus dr Branka Lazić, koja je objasnila da ovaj jubilej SPITS-a potvrđuje veliki značaj agronoma za razvoj privrede jedne države i upozorila da se održiva proizvodnja mora prilagoditi klimatskim promenama i visokoj tehnologiji.

 

Zahvaljujemo se SPITS-u i njihovom predsedniku,  prof. Dr Miladinu M. Ševarliću, na dodeljenom priznanju i ukazanoj velikoj časti SPOS-u! 

 

Nenad Portić,

Koordinator stručne službe i referent SPOS-a za administrativne i razvojne poslove

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien