SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UNAPREĐENJE PČELARSTVA U MAČVANSKO-KOLUBARSKOM REGIONUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.029

„Mašine i oprema koje dobijamo preko projekta, učvršćivanje i produbljivanje saradnje između pčelarskih Udruženja u regionu, ali i saradnja sa institucijama koje podržavaju razvoj pčelarstva kao što su Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine i lokalne samouprave iz regiona, razlozi su za optimizam i veru da dolaze bolji dani za pčelare iz našeg regiona“  Zoran Đurić, član Izvršnog odbora SPOS i Udruženja pčelara Loznica.

Više o pokretanju realizacije ovog projekta pročitajte OVDE

Realizacija 121.659 švajcarskih franaka vrednog projekta “Unapređenje proizvodnje i kvaliteta meda u mačvansko-kolubarskom regionu“ počela je oktobra 2017. godine a njegov završetak predviđen je za avgust 2018. godine. Brojne aktivnosti smeštene u ovih 10 meseci podrazumevaju nabavku opreme za pčelarska udruženja, predavanja i edukacije za postojeće pčelare ali i za sve one koji planiraju da se tek bave pčelarstvom, promociju pčelaraskih udruženja i produbljivanje saradnje sa lokalnim samoupravama iz regiona.

Predavanjima za iskusne pčelare koja su do održana u Krupnju, Ljuboviji, Valjevu i Loznici prisustvovalo je više od 250 pčelara. Akreditovani predavači SPOS, Nada Plavša, Nebojša Nedić i Kazimir Matović  motivisali  su okupljene koji su nakon predavanja postavljali pitanja, prenosilil lična iskustva, a sve sa namerom da se što bolje pripreme za predstojeću sezonu. Kao i mnogo puta do sada, predavanja su potvrdila da su pčelari istovremeno najzahtevnija i najzahvalnija publika.

Projektom je predviđeno i uvođenje pčelarstva kao izbornog predmeta u Poljoprivrednoj školi u Valjevu,  podrška Kazneno popravnom zavodu u Valjevu da osposobi maloletne osuđenike da se tokom i nakon boravka bave pčelarstvom i da se na taj način brže resocijalizuju i ekonomski osnaže, nabavku košnica i pčelinjih društava za Kazneno popravni zavod i Poljoprivrednu školu.

 „Obuka maloloetnih osuđenika i edukacija početnika u pčelarstvu sa posebnim naglaskom na žene i mlade imaju za cilj da osnažene ranjive grupe i da zajedno sa realizacijom ostalih aktivnosti doprinesu socijalno ekonomskom razvoju regiona. Realiazacija ovog projekta, za mene je primer kako se zajedničkim angažmanom može mnogo uraditi za naš region i za sve ljude u njemu“ reči su Ljiljane Nikolić direktorke Regionalne razvojne agencije Podrinja, Podgorine i Radjevine (RRA PPR) koja je glavni partner na projektu.

Tokom prvih pet meseci realizacije projekta, nabavljena je linija za proizvodnju šećernih pogača vredna oko 20.000 CHF a uskoro se očekuje i nabavka linije za proizvodnju satnih osnova. Predstavnici pčelarskih udruženja koja učestvuju u projektu uveliko rade na definisanju načina na koji će se odvijati proizvodnja sa namerom da obezbede kvalitetne i povoljne proizvode za pčelare iz regiona ali i da osiguraju održivost proizvodnje i održavanje mašina. Potonje podrazumeva i obuku za lica koja će raditi na mašinama ali i uspostavljanje standarda u proizvodnji i distribuciji proizvoda.

Takođe, da bi se u potpunosti zaokružilo podizanje kapaciteta pčelarskih udruženja u regionu, predviđena je i nabavka labaratorijske opreme koja će biti smeštena u prostorijama udruženja Nukleus iz Valjeva. Oprema će omogučiti brži pregled pčela i dijagnostifikovanje bolesti a samim tim i će i mere za sprečavanje širenja zaraza i bolesti biti efikasnije.

Sigurno je da mašine i oprema koju nabavljamo imaju veliko značenje za daljnji razvoj pčelarstva, ali bih istakao da se nadam da će dobra saradnja koju imaju svi uključeni u ovaj projekat biti nastavljena i nakon njegove realizacije, jer je ona jedini garant da ćemo dobijeno iskoristiti u najboljem interesu za razvoj pčelarstva ali i da ćemo nastaviti da unapređujemo uslove za bavljenje pčelarstvom u našem regionu“ nagalsio je Đjorđe Marković član izvršnog odbora udruženja Nukleus iz Valjeva.

Projektne aktivnosti koje predstoje, kao što su nabavka štandova za sajmove i manifestacije i pokretanje zajedničkog web sajta osmišljene su sa namerom da promovišu pčelare i pčelarstvo, a nabavljanje kompjuterske opreme ima za cilj da podigne tehničke mogućnosti Udruženja. Ideja je da med i drugi pčelinji proizvodi lakše nađu put do potrošača koji će znati da kupuju kvalitetne i proverene proizvode.

Svi zainteresovani za predavnja i druge aktivnosti na projektu više su nego dobrodošli i mogu se javiti nekom od pčelarskih udruženja koje učetvuju u projektu ili predstavnicima RRA PPR.

Kao što je napomenuto, vodeći partner na projektu je RRA PPR Regionalna razvojna agencija Podrinja, Podgorine i Rađevine, a ostali partneri su Grad Loznica, Grad Valjevo, Opštine Krupanj, LJubovija, Mali Zvornik, Osečina, Bogatić, Mionica, Ub, kao i  Poljoprivredna škola Valjevo, Pčelarsko društvo „Loznica“, Društvo pčelara „Azbukovica“ LJubovija i udruženje pčelara „Nukleus“ Valjevo, KPZ Valjevo, Udruženje „Pera Jovanović-Komirićanac“ Osečina i Društvo pčelara „Mačva“ Bogatić.

Projekat finansira Švajcarska agencija za razvoj i saradnju SDC kroz RRDS program koji sprovodi konzorcijum partnera NIRAS, Ruralni forum Poljske i Partner Solušns.

 

 

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien