SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UREDBA O DRŽAVNOM PROGRAMU POMOĆI ZA OBNOVU STOČNOG FONDA NA POPLAVLJENOM PODRUČJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.583

Dana 28. avgusta 2015. godine, na predlog Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, Vlada Republike Srbije donela je Uredbu o državnom programu pomoći za obnovu stočnog fonda na poplavljenom području, iz koje su u potpunosti isključene poplavljene pčelinje zajednice.

Odmah po saznanju, SPOS je kontaktirao Ministarstvo poljoprivrede da vidi zašto nismo o tome bili obavešteni i zašto su pčele isključene. Odgovoreno nam je da Ministarstvo uopšte nije pisalo tu Uredbu niti je konsultovano, već je Kancelarija sve uradila sama. Uredbu možete pogledati OVDE.

Onda smo se pisano obratili Ministarstvu poljoprivrede, Kancelariji za obnovu i Vladi Republike Srbije, sa zahtevom da se pripremi izmena Uredbe kojom će biti pokrivene i pčelinje zajednice, jer su potpuno neopravdano isključene, iako je SPOS među prvima, ako ne i prvi, podatke o šteti dostavio Ministarstvu poljoprivrede.

Tek u petak smo dobili odgovor Vlade Republike Srbije, u kome se kaže da je predmet prosleđen Ministarstvu poljoprivrede na dalje postupanje, a danas je stigao i odgovor Kancelarije za pomoć i obnovu poplavljenih područja, koji u celosti možete pogledati OVDE, u PDF formatu.

Ukratko, Kancelarija se obratila Ministarstvu poljoprivrede da razmotri naš zahtev i dostavi im Predlog izmene i dopune Uredbe. Ne smatramo ovakvo postupanje korektnim, jer Ministarstvo nisu pitali ni kada su pisali Uredbu, ali ćemo sada insistirati u Ministarstvu da se takav Predlog što pre pripremi, i pčelarstvo izjednači sa ostalim granam stočarstva.

U subotu, na Saboru predsednika društava i udruženja članica SPOS-a u Kragujevcu, savetnik premijera Srbije gospodin prof. dr Dragan Glamočić, obećao je da će se založiti da se nepravda ispravi. Unapred mu se zahvaljujemo!

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien