SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

УСКОРО ЋЕ СЕ ЗНАТИ ОДАКЛЕ ЈЕ УВОЗНИ МЕДDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.984

Сведочимо стварању нове историје пчеларства Европе. Чак 19 земаља подржало је данас иницијативу Словеније за ревизију европске Директиве о меду, и то у делу који се односи на означавање порекла мешавине меда.

Наиме, тренутно потрошачи како у ЕУ тако и у Србији уопште не знају одакле је мед који једу, јер су се лобији увозника меда у ЕУ одавно изборили да у прописе уђу одредбе да се мешавина са медом из увоза означава као ”мешавина меда из ЕУ и ван ЕУ”, а мед ван Еу као ”мед ван ЕУ”. Тако потрошачи никако немају начина да сазнају из које је земље мед који су купили, а камоли нешто више о њему. Ово је легални вид очигледне крађе информација, јер потрошач нема ниједан једини начин да сазна одакле је мед у тегли на рафу трговине, осим да у њему има меда из увоза, а одакле – е то немате право да знате! 

Ово је велики корак ка реализацији иницијативе Пчеларског савеза Словеније, односно његовог председника Боштјана Ноча који је својом упорношћу довео до овог дивног резултата. Захваљујући тиму Министарства пољопривреде, ово је заиста важан корак у правцу заштите потрошача, тако да ће они коначно знати из којих земаља је мед који се нуди у трговини и на основу тога моћи да донесуодлуку о куповини. Надамо се да је ово почетак краја обележавања ”мешавина меда из ЕУ и ван ЕУ”и слично…

Иначе, познато је да је и СПОС одавно подржао ову иницијативу, јер ће се измена европске Директиве о меду аутоматски прелити и на Србију, те ћемо тиме додатно ојачати пчеларски сектор, јер ће се домаћи мед коначно НЕДВОСМИСЛЕНО разликовати од увозног по декларацији.

Честитамо најсрдачније Боштјану Ночу и пчеларима Словеније који су успели да излобирају ову измену прописа међу чак 19 држава, те жељно очекујемо брзу промену Директиве о меду у наредном периоду. Када нова Директива о меду буде донета, то ће дефинитивно бити највећи успех председника Пчеларског савеза Словеније током његовог досадашњег мандата, који ће из корена променити не само слику европског пчеларства, већ и нашег српског пчеларства.

 

Саопштење за јавност Министарства пољопривреде Словеније:

 

МИНИСТРИ ПОЉОПРИВРЕДЕ ЕУ ПОДРЖАЛИ ИНИЦИЈАТИВУ СЛОВЕНИЈЕ ЗА ВЕЋУ ТРАНСПАРЕНТНОСТ У ОБЕЛЕЖАВАЊУ ПОРЕКЛА МЕДНИХ СМЕША

Брисел, 30. јануар 2023. – Министарка Ирена Шинко присуствовала је састанку Савета ЕУ за пољопривреду и рибарство. Ова седница је била прва под руководством шведског председништва, па су на почетку представили програм председништва за наредних шест месеци. Уз подршку 19 земаља, Словенија је представила иницијативу за ревизију Директиве о меду, и то у делу који се односи на означавање порекла мешавине меда.

Министри ЕУ су се упознали са информацијама Комисије у вези са ситуацијом на пољопривредним тржиштима, посебно у светлу последица ратне ситуације у Украјини. Према речима министарке Ирене Шинко, Словенија је забринута због неизвесности у погледу будућег снабдевања и повећања цене улазних сировина, посебно ђубрива, енергената и сточне хране, као и због тога повећања откупних цена пољопривредних производа. „Услови на пољопривредним тржиштима у Словенији се донекле смирују. Тренутно нема смањења сточног фонда и додатних проблема везаних за сточну храну, али бележимо тешке услове у сектору воћа и поврћа. С обзиром на димензију проблема и постојање ризика по будући развој, умесно је наставити расправу о коришћењу кризних резерви. Такође подржавамо предлог Мађарске да се привремено повећа удео директних плаћања који се може издвојити за плаћања везана за производњу”. Словенија подржава већ усвојене мере ЕУ које имају за циљ стабилизацију ситуације на пољопривредним тржиштима, али и поздравља напоре да се очува пољопривредна производња у Украјини, која је од највеће важности за глобалну сигурност у снабдевању храном.

Министар је Савету ЕУ представио иницијативу Словеније за ревизију Директиве о меду, и то у делу који се односи на означавање порекла мешавине меда. Реч је о пружању свеобухватних информација потрошачима, односно о одвајању нивоа информација о пореклу према цени меда. Према речима министра, обележавање мешавине меда, како је дефинисано актуелном директивом, не даје јасне и недвосмислене информације о пореклу меда. „Потрошач може да изабере скупљи мед, али ако изабере јефтинији који је означен као мешавина меда из ЕУ и ван ЕУ или само ван ЕУ, добија и непотпуне информације за нижу цену. Иницијативом желимо да заштитимо потрошача како би приликом куповине мешавине меда имао свеобухватне и јасне информације о пореклу мешавине меда, желимо да заштитимо и произвођаче меда и одрживи приступ сектора производње меда и пчеларства у ЕУ. Стога је ревизија директиве о меду прилика да се побољша транспарентност мешавина меда, чиме би се побољшала профитабилност сектора и вратило поверење потрошача у производе ЕУ”. Словенију је подржала већина земаља, па очекује да Европска комисија у предлогу ревизије Директиве о меду узме у обзир амбициозна очекивања држава чланица и заинтересованих страна са јавних консултација Комисије прошле године. Комесар ЕУ за пољопривреду и рурална питања је на крају дебате похвалио Словенију да је веома активна у овој области. При томе је истакао да је свестан важности овог питања и уверио да ће се залагати да предлог узме у обзир како очекивања држава чланица, тако и несметано функционисање заједничког европског тржишта без додатних административних оптерећења.

На састанку је португалска делегација изнела позив за ревизију законодавства у области транспорта животиња као важног дела производње хране. Словенија се слаже да је при формулисању нових законских предлога важно пратити циљ обезбеђивања најбољих могућих услова за добробит животиња током транспорта на целокупном јединственом тржишту, као и приликом извоза животиња у треће земље. „Важно је да ће се новим законодавством јасно позабавити отвореним питањима и отклонити нејасноће у тумачењу закона, као и обезбедити једнообразно спровођење контроле широм ЕУ“, нагласио је министар Шинко у расправи.

Савет ЕУ је такође одржао размену мишљења о могућностима биоекономије у светлу актуелних изазова, посебно у руралним подручјима. Министар Шинко је истакао да биоекономија има велики потенцијал у ЕУ и да је од великог значаја за постизање циљева Зеленог споразума. „Биоекономија је област која излази из оквира заједничке пољопривредне и рибарске политике. Стога је неопходно искористити синергије у целој економији. Морамо узети у обзир еколошке и климатске аспекте и укључити развој биоекономије у ове напоре.“

Председништво је на састанку дало и информацију о току разматрања предлога директиве о изменама и допунама Директиве о индустријским емисијама у погледу одредби које се односе на сектор пољопривреде. То је и важан досије са становишта пољопривреде, јер је планирано да се прошири обим коришћења на целокупно сточарство и снизе прагови. Како је министар рекао у разговору, Словенија може подржати нове обавезе, при чему се мора одржати пропорционалност приликом одређивања прага и узети у обзир повећана административна оптерећења и за фарме и за администрацију.

Уводни део данашње седнице иначе је био посвећен представљању програма шведског председавања Саветом ЕУ у области пољопривреде, безбедне хране, рибарства и шумарства. На рад председништва ће утицати развој догађаја у вези са агресијом Русије на Украјину, па ће у први план бити питања везана за производњу хране и прехрамбену безбедност. У области шумарства почеће се рад на нацрту уредбе о мониторингу шума и стратешким плановима, а наставиће се праћење спровођења Стратегије ЕУ за шуме. У области рибарства, Предсједништво ће започети расправу о ревизији Заједничке рибарске политике (ЦФП) ЕУ, укључујући Уредбу о заједничком тржишту.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE