SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USKORO SUDSKI PROCES ZBOG TROVANJA PČELA U MALOM STAPARUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.879

Nakon trovanja 529 pčelinjih društava u Malom Staparu kod Sivca (OVDE), Odbor za zaštitu pčela SPOS-a preduzeo je sve korake iz svoje nadležnosti (OVDE), a nakon utvrđivanja da je jedna firma opravdano osumnjičena da je potencijalni uzročnik ovog velikog trovanja, predsednik SPOS-a je i lično prisustvovao novom inspekcijskom nadzoru (OVDE), nakon što je advokatska kancelarija SPOS-a utvrdila po nama teške propuste u prethodnom inspekcijskom nadzoru.

Drugi cilj posete predsednika SPOS-a bio je da pokuša da argumentima ubedi vlasnika osumnjičene firme da je najbolje da se dogovori sa pčelarima i da, pored već podnete prijave ya privredni prestup i kayne koju će morati da plati po tom osnovu, smanji troškove i obešteti pčelare kroz vansudsko poravnanje. 

Advokatska kancelarija SPOS-a obavestila je danas SPOS, da je upravo danas istekao rok da se osumnjičena firma izjasni po zvaničnom zahtevu za mirno rešenje spora koji je advokatska kancelarija SPOS-a poslala osumnjičenoj firmi u ime oštećenih pčelara. Pošto osumnjičena firma u propisanom periodu nije kontaktirala ni advokatsku kancelariju SPOS-a ni oštećene pčelare, jasno je da sledi sudski proces. 

Narednih dana će advokati iz advokatske kancelarije SPOS-a obići oštećene pčelare i još jednom popričati sa njima, a očekuje se da tužba bude predata sudu naredne nedelje. 

Na žalost, nije bilo dovoljno zdrave pameti da se stvari reše vansudskim poravnanjem, i pčelarima i okrivljenom sledi sudski proces. 

Na žalost, pogodilo se da su upravo danas na internetu, tj. na mestu na internetu koje svakodnevno objavljuje različite neistine i obmanjuje javnost navodno štiteći pčelare a zapravo im nanoseći neviđenu štetu, objavljene neke analize pčela, koje nisu prave i zvanične analize. Pitamo se, ima li kraja ljudskoj zlobi, i da li zloba može da shvati da ovakvim zlonamernim i prozaičnim objavama nanosi direktnu ŠTETU oštećenim pčelarima? Ali, navikli smo na sve vrste borbe, pa i na ovakve dvostruke. Idemo dalje.  

Inače, prave analize pčela koje će biti korišćene na sudu su sasvim drugačije, u njima su pronađeni insekticidi koji su potencijalni uzrok stradanja pcela. Na sudu treba dokazati ko ih je otrovao. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE