SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

USKORO UVOZ MEDA IZ MOLDAVIJE?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 7.748

Kako nezvanično saznajemo iz veoma pouzdanog izvora, firma koja u prethodnom periodu animira pčelare da za nju lažno svedoče po pitanju nepostojećeg otkupa meda (detaljnije OVDE), sprema se da uveze med iz Moldavije.

Tu se najbolje vidi koliko ta firma misli upravo na pčelare koje moli da lažno svedoče za njega. Tako im i treba! Problem je samo u tome što ćemo svi zbog toga imati problema, a ne samo njih pet. 

Naravno da je uvoz meda legitiman i legalan, i to je logični sled događaja nakon što se budemo većinski izborili sa pojavom falsifikata meda u Srbiji, jer privreda traži profit, i tražiće ga na slobodnom tržištu. Problem je samo u tome što je to nekorektno prema domaćim proizvođačima. Priča je potpuno identična sa problemima koji su na vlast doveli američkog predsednika Donalda Trampa, jer je pokrenuo nastojanja da u svojoj zemlji favorizuje svoju američku robu i tako zaposli Amerikance (od njegovog stupanja na mesto predsednika SAD zaposleno je 7 miliona ljudi!).

Ovde je poenta u tome da evidentno ne postoji nikakav obzir privatnog kapitala prema saradnicima i kooperantima, već će ih „prodati“ onog trenutka kad mu to bude odgovaralo. Zato pčelari Srbije moraju da se drže zajedno i da samostalno rešavaju svoje probleme ne bi li se zaštitili od ovakvih legitimnih i legalnih nastojanja privatnog kapitala, koji nama ne odgovaraju, te moramo drugim legitimnim i legalnim nastojanjima da se borimo protiv takve pojave. 

Sada dolazimo do suštinske osnove formiranja domaćih brendova meda, kako bismo mogli da se izborimo sa inostranim jeftinim medom sumnjivog kvaliteta koji će kad tad svakako doći u Srbiju, i ako ne budemo spremni, prosto ćemo kao pčelari nestati preko noći.

Znamo koliko problema ima susedna Hrvatska sa jeftinim uvoznim medom sumnjivog kvaliteta, a od nedavno i Italija. To je trend koji se širi sve više, iz prostog razloga što ekonomska kriza koja i dalje itekako traje, formira nove navike potrošača i okreće ih jeftinijim proizvodima, jer kupac računa da je nešto proverenog kvaliteta ako je stiglo na raf prodavnice, a dobro znamo da to nije uvek tako, posebno kada je med u pitanju. 

Inače, trenutni uvoz meda u Srbiju je godinama unazad simboličan (OVDE), obično daleko ispod 100 tona, i radi se skoro isključivo o egzotičnim vrstama meda. 

Još jednom pozivamo i tu firmu kao i druge firme nekorektne prema pčelarima od kojih žive, da se opamete, i da počnu da sarađuju sa pčelarima. Najviše bismo voleli da promene odluku i ne krenu sa uvozom meda sumnjivog porekla i kvaliteta, ali ako to ipak urade, momentalno ćemo obavestiti srpsku pčelarsku i drugu javnost koja firma im je lažni prijatelj! Njihova poslovna odluka da uvoze sumnjivi med je zakonski legitimna kako smo i napisali, to stoji, ali je više nego nekorektna. 

Naravno, ovo neće i ne sme da nas obeshrabri! Inspekcije su očigledno postigle značajan efekat u borbi protiv falsifikata, čim jedan od naših najvećih pakera meda razmišlja o uvozu jeftinog meda sumnjivog kvaliteta. Međutim, SPOS će i dalje insistirati na oštroj i beskompromisnoj borbi protiv falsifikata, i neće odustati bez obzira na lobije koji pokušavaju da se odbrane. Moraju da shvate i shvatiće da ne mogu biti jači od države kao ni od nas, jer dok su pčelari Srbije jedinstveni kao sada, niko im ne može ništa. 

Kada brend „Naš med“ u potpunosti zaživi nakon početka rada Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, potrošači meda u Srbiji imaće gde da nabave pravi med sa svim garancijama maksimalnog kvaliteta, bez bilo kakvih kompromisa, a pčelari gde da plasiraju svoje viškove meda. Zato SPOS maksimalno podržava i stimuliše sve pčelare da najpre samostalno plasiraju med kroz standard kvaliteta „Dobra pčelarska praksa“ i jedinstvenu teglu sa brendom „Naš med“ na svom kućnom pragu (od nedavno svaki pčelar može lako da dobije RS broj i postane potpuno legalan), a da viškove sutra plasiraju preko našeg zajedničkog Pogona „Naš med“. To je jedini put srpskih pčelara – da se tržištu Srbije ponudi pravi med maksimalnog tj. izvornog kvaliteta, bez ikakvih kompromisa, transparentno, javno i direktno bez posrednika, kako bi se sa potrošačima razvilo poverenje, koje nam je svima toliko potrebno! Oni koji misle da ovo nije pravi put, biraće neki svoj naravno, ali bolje bi bilo da prouče najpre kako stvari funkcionišu u svetu, i koliko je tržište danas nemislosrdno i surovo, i kao nikad ranije traži ona čuvena tri K: Kvalitet, Količine i Kontinuitet! To ne može da obezbedi nijedan pojedinac, to možemo da obezbedimo samo kad smo udruženi! Samo tad možemo pobediti sve one koji nam rade o glavi. 

Pozivamo i sve ostale postojeće firme, kao i one koje će se tek osnovati kroz razne inicijative (zadruge…), da budu društveno odgovorne i da se ponašaju isto kao SPOS, da tržištu svi zajedno ponudimo isključivo srpski med, i tako zajedno nastupamo odgovorno na tržištu. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE