SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VAŽNE AKTIVNOSTI ODBORA ZA ZAŠTITU PČELA SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.633

Na poziv pčelara iz Šida i Koceljeve u vezi aktuelne teme zaprašivanja komaraca iz vazduha, Odbor za zaštitu pčela SPOS-a je reagovao i uputio pismo kabinetu lokalne samouprave opštine Šid. Odgovor smo dobili juče ujutru da je zaprašivanje iz razloga koje smo naveli odloženo kako bi  građani bili zakonski obavešteni i pisanim putem, a ne samo putem medija. Naime, nijedno udruženje pčelara nije bilo zakonski adekvatno obavešteno o najavljenom tretmanu iz vazduha.

Mnogi važni podaci iz perspektive pčelarstva i očuvanja pčela su u obaveštavanju izostali. Na primer: vreme početka tretmana, površina koja će se tretirati, sredstvo koje će se koristiti i njegovo dejstvo na korisne insekte, dužina trajanja zaprašivanja itd.

Nakon nekoliko odgovora elektronskim pismom iz kabineta predsednika opštine Šid od ovlašćene za odnose sa javnošću gospodje Milice Zec, lično nisam bio zadovoljan i uključio sam u dalji tok komunikacije advokatsku kancelariju sa kojom SPOS ugovorno saradjuje i advokata Nikolu D. Jankovića.

http://spos.info/vec-vam-je-dostupna-besplatna-pravna-zastita-i-advokatske-usluge-za-sve-pcelare-spos-a/

Uveravanja od strane Milice Zec portparolke kabineta lokalne samouprave Šid da će se neke greske ispraviti kada zaseda krizni štab. Po njenim rečima, pčelari će biti o svemu obavešteni. Poziv i pisano obaveštenje pčelarima je opet izostalo?

Odbor za zaštitu pčela SPOS prateći tok razvoja dogadjaja oko zaprašivanja komaraca u opštinama Šid i Koceljeva je elektronskim putem poslao i dopis preduzeću „Ekosan“ doo iz Beograda koje je prihvatilo posao tretiranja komaraca na tom području i postavio nekoliko pitanja o saradnji. Pre svega velika nam je nepoznanica u načinu delovanja kao i koju aktivnu materiju sadrži insekticid Mosling08 koji ce biti upotrebljen. Tako u medjuvremenu očekujemo važne odgovore od pomenutog preduzeća.

U selu Vizić na Fruškoj gori opština Bačka Palanka situacija sa voćarom, proizvođačem kruške Nenadom Nešićem se stabilizovala. Nakon našeg telefonskog razgovora koji je bio u normalnom sarađivačkom tonu i njegovim pristankom da tretmane voćnjaka kruške radi isključivo noću sa sredstvima koja deluju kontaktno na štetne insekte (kruškina buva) i sa brzom razgradnjom to jest kratkom karencom. Razgovor sa njim na zahtev Odbora za zaštitu pčela je obavila i šefica fitosanitarne inspekcije regiona Nina Nikolić iz Novog Sada koja ga je upozorila na nekoliko zakonskih obaveza koje ima ukoliko su pčele prisutne. Dobra saradnja sa Fitosanitarnom inspekcijom se nastavlja, i šef fitosanitarne inspekcije na nivou republike Nenad Milojević je nekoliko puta razgovarao sa predsednikom Odbora za zaštitu pčela po ovom i ostalim pitanjima zaštite pčela i pravilnog tumačenja i primenjivanja zakona na terenu.

Molim sve pčelare da prilikom premeštanja i seljenja društava na novu lokaciju OBAVEZNO imaju uverenje o transportu životinja koje izdaje veterinarska inspekcija u mestu gde je pčelinjak prijavljen, između ostalog i zbog ovakvih situacija gde može doći  do prijave pčelara od strane voćara veterinarskoj inspekciji da su pčelari nezakonito doslelili svoje zajednice blizu voćnjaka koji je u njegovom vlasništvu. To umnogome olakšava naš pristup u borbi protiv nesavesnih voćara koji nepravilnom primenom sredstava za zaštitu bilja i ne primenjujući propisane zakone dovode do tragičnog  pomora pčela i nastajanja štete samim pčelarima.

Odbor za zaštitu pčela je 20. juna 2016. godine imao sastanak svih članova u prostorijama SPOS-a. Sastanak je bio konstruktivan i članovi odbora su prihvatili određene zadatke za naredni period angažovanja oko sprečavanja trovanja pčela hemijskim sredstvima za zaštitu bilja i očuvanja samih pčelinjih zajednica od uticaja raznih faktora. Na sastanku je bilo reči i o novoosnovanoj Fondaciji SPOS-a „Sačuvajmo pčele Saveza pčelarskih organizacija Srbije“ čijim radom će višestruko biti olakšan rad Odbora za zaštitu pčela ali i socijalni program SPOS-a kroz razne vidove pomoći pčelarima članovima SPOS-a.

 

Dejan Marković

predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien