SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

VRANJSKI PČELARI U PUNOM ZALETUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.354

Kraj aktivnosti na pčelinjacima i početak sezone u kojoj su pčelari aktivni na planu obrazovanja, Društvo pčelara „Matica“ iz Vranja započelo je organizacijom prvog predavanja, u Velikoj sali Skupštine grada, 10. oktobra 2015. godine.

Sezonu predavanja otvorio je Vlastimir Spasić, predsednik Regionalne asocijacije pčelarskih organizacija jugoistočne Srbije iz Niša, sa temom: „Najčešći uzroci i prevencija uginuća pčela u zimskom periodu“. Prezentacija višegodišnjih proučavanja zimskih gubitaka, upućuje pčelare na saznanja koji su najčešći uzroci uginjavanja i slabljenja pčelinjih zajednica u zimskom periodu i na osnosvu tih saznanja preporuke i praktične mere na planu prevencije, u periodu pripreme pčelinjih zajednica za prezimljavanje. Tema je vrlo kompleksna i pčelarima pruža obilje informacija o: biologiji pčelinjih zajednica u periodu zimovanja, praktičnim metodama i postupcima efikasnog suzbijanja varoe, načinu obezbeđivanja hrane za prezimljavanje, posebno u bespašnim prilikama, uticaj starosti saća na uspešnost prezimljavanja, uticaju vremenskih prilika i nizu drugih faktora koji bitno utiču na kvalitet i uspešnost prezimljavanja.

Predavanje je pratilo oko 70 pčelara, a ubeđen sam, da je kiša, koja je tog dana u Vranju „lila kao iz kabla“, sprečila mnoge da dođu na ovaj skup, prvenstveno pčelare iz okolnih mesta.

Pored predavanja, IO „Matice“ predvideo je, u predstojećem zimskom periodu, i druge oblike obrazovanja: debate, panel diskusije, projekcije filmova i informisanja. Posebna pažnja biće posvećena obrazovanju mladih pčelara, kojih je poslednjih godina sve više. Ove godine, za desetak „novajlija“, planirali smo raznovrsne aktivnosti na njihovom obrazovanju za savremeni način pčelarenja.           

U cilju realizacije izloženih planova, IO i pčelari „Matice“ će se okupljati svakog ponedeljka u 18 časova u 4. Mesnoj zajednici, u zgradi, vranjancima poznatoj kao, „Karingtonka“.

Nastavićemo sa aktvnostima na omasovljenju članstva. Siguran sam da će se trend rasta broja članosa, sa 76 u prošloj i 101 u ovoj, nastaviti i u 2016. godini.

Nema sumnje da nam je pomoć Uprave za poljoprivredu grada Vranja snažan zamajac u realizaciji naših planskih aktivnosti. Na zalet vranjskih pčelara stala je i Zorica Popović, članica Gradskog veća za poslove poljoprivrede grada Vranja.

Ostvarenu saradnju sa udruženjima iz Vladičinog Hana, Surdulice, Bujanovca i Bosilegrada, kao i sa Regionalnom asocijacijom želimo da unapredimo kroz zajedničke manifestacije, međusobne posete i razmenu iskustava.

Čedomir Mladenović

Predsednik DP „Matica“ Vranje

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien