SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAPALJEN PČELINJAK U APATINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.706

U toku noći 7/8. 12. 2019 godine na kanalu DTD, u blizini Apatina, zapaljeno je 26 pčelinjih društava koja su se nalazila u dva LR nastavka i 16 LR nastavka sa izgrađenim saćem (treći nastavci) vlasništvo pčelara Rajić Rolanda iz Apatina. Na lice mesta izašli su radnici policije i članovi Lokalnog operativnog tima SPOS-a.

Na istom pčelinjaku, dana 10.12.2019 godine u 20,40 časova NN lice je zapalilo 20 pčelinjih društava sa 2 LR nastavka. Na požar su odmah po dojavi izašli Lokalni operativni tim SPOS-a, oštećeni Rajić Roland, radnici policije i radnici Vatogasne jedinice iz Apatina.

Operativnim radom na terenu, došlo se do izvršioca ove paljevine, koji je priveden u Policisku stanicu gdje je priznao da je zapalio pčelinjak. Sa oštećenim se ne poznaje, niti su bili u nekakvom sukobu, kao razlog je naveo da ga je ubola pčela, pa je zbog toga zapalio pčelinjak. Međutim, to mu je samo izgovor, pošto je u poslednjih godinu dana, na navedenom području vise puta intervenisala vatrogasna jedinica, gaseći koje kakve čudne požare, koji su se pojavljivali iznenada, a u neposrednoj blizini farme gde je izvršioc inače bio zaposlen. 

Obavljene su predistražne radnje, uviđaj, sačinjeni zapisnici, ali je prema nezvaničnim saznanjima,  tužilac odustao od gonjenja izvršioca po službenoj dužnosti i predmet uputio na privatnu tužbu, radi nadoknade štete, koja je bez stručne procene oko 12.000 evra.

Sada je oštećeni pčelar u velikom problem, mora da nađe advokata koji će ga zastupati, treba da podigne optužnicu za nadoknadu štete, to sve košta, izvršioc nema ništa na svom imanju, zbog posla koji obavlja a zbog dela koje je počinio, verovatno će dobiti otkaz, prijaviće se za socijalnu pomoć i kako onda da oštećeni pčelar naplati štetu. Pomoći će mu članovi Društva pčelara “Dunav” Apatin paketnim rojevima, ali to je mala nadoknada kolika je stvarna  šteta nastala.

Jedina mogućnost je osiguranje košnica od požara i drugih elementarnih nepogoda, ali ovaj pčelar nije osigurao svoje košnice, što je velika greška. Osiguranje za 50 pčelinjih društava košta oko 5.000,00 dinara, Ministarstvo poljoprivrede Republike Srbije vam vraća 40 procenata od navedene sume, tako da bi to bilo oko 3.000,00 dinara. Da je osigurano, u kratkom postupku naplatio bi štetu, a osiguranje neka goni izvršioca. Zato, osigurajte svoje pčelinjake da ne biste došli u ovakav problem kao naš pčelar Rajić Roland iz Apatina.

 

Predsednik DP „Dunav“ Apatin

Rade Stevanović

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien