SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЗАШТО У ХРВАТСКОЈ НИЈЕ ПОСКУПЕО БАГРЕМОВ МЕД?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 10.093

Како данас сазнајемо, у Хрватској је откупна цена багремовог меда и даље ниска, иако је цена на светском тржишту отишла навише.

Ако пчелар жели новац одмах, цена је 4,2 евра по килограму, а ако жели да чека месец дана за новац, цена је 4,5 евра. 

Ево коментара са једне фејсбук групе: 

 

Ових дана, разноразни лобисти (од сад ћемо их тако звати, пошто се „љуте“ кад их зовемо плаћеници) увелико причају како није Погон „Наш мед“ условио подизање цена багрема на српском тржишту, већ да је то све само тржиште урадило, односно понуда и потражња. 

Ако је само тако, зашто у Хрватској цена меда није отишла навише? Одговора има доста. Најпре, немају Погон као ми. Не буквално Погон, већ нема ко да се бори за већу цену меда за пчеларе. Затим, њиховим пакерима меда је приоритет увоз пре свега кинеског багремовог меда по смешним ценама (и по 1,6 евра за килограм), што наравно поставља и велико питање каквог квалитета може бити мед по тој цени. 

Још једном ћемо поновити, да нико не може дати већу откупну цену меда за пчеларе СПОС-а од Погона „Наш мед“, пошто Погон НЕМА ГАЗДУ КОЈИ ЖЕЛИ ПРОФИТ, већ је сав профит уграђен у откупну цену меда за наше пчеларе. Рад Погона је јаван и сви чланови СПОС-а имаће пун увид у трошкове рада Погона, по којој цени је од ког пчелара откупљен мед, и по којој цени је мед продат крајњем купцу. Јер, СПОС и Погон „Наш мед“ чине све што је могуће да пронађу најбоље купце меда на планети, који желе да они и њихови крајњи купци једу пчелињи мед врхунског квалитета високе биолошке вредности, а не разноразне шећерне сирупе који пчелу нису ни видели и који у себи осим шећера и разних штетних хемикалија немају ништа вредно за исхрану и здравље човека! 

 

И на крају питамо лобисте, па шта то би у Хрватској (ЕУ) кад „само тржиште“ регулише цену меда? 

Наравно да тржиште регулише цену меда, али је проблем када је неко локално тржиште монополизовано (као што је наше било годинама, до појаве Погона „Наш мед“), или се увози јефтин мед сумњивог квалитета, или… ах да, чекамо лобисте да даље објасне… да њих није било, не би било ни Погона, тако да само нека „објашњавају“, да још мало ојачају Погон „Наш мед“… јер кога они бране, тај се среће нагледати неће… 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien