SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ ZA AVGUST 2021.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.857

Prekjuče je završen časopis „Srpski pčelar“ za avgust 2021. godine.

 

Časopis se pakuje i šalje u ponedeljak 26. jula i već od utorka 27. jula stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva. U slučaju nerazumnog kašnjenja, interesujte se kod svog poštara, obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom.

Ovaj broj obiluje raznovrsnim temama, iz širokog spektra interesovanja pčelara, kao što su: da li je moguća pojava i širenje neke nove pčelinje bolesti, da li postoji i kakva je povezanost tihe smene matice i Nosema ceranae, kako se izboriti sa gorućim problemom – trovanjem pčela, koliko su zastupljene i koliko uspešne pripadnce lepšeg pola u pčelarstvu u Srbiji i u svetu, cene meda na domaćem i svetskom tržištu i koji su najveći svetski izvoznici i uvoznici meda. U popisu tema, posebno izdvajamo „epohalno otkriće“, koje je „fasciniralo“ svet, a to je industrijska proizvodnja prehrambenog proizvoda koji će imati ukus pravog meda, a sve to bez pčela. Može li takav proizvod da nosi naziv med?

Ipak, tema koja dominra u ovom broju je priprema pčelinjih zajednica za zimovanje, što podrazumeva prvenstveno zaštitu od varoe, ali i ocenu kvaliteta matice, kao najvažnijeg člana pčelinje zajednice. Nekoliko naslova je posvećeno ovom segmentu pčelarstva.

Još jedno podsećanje, „Srpski pčelar“ jedini je pčelarski časopis na prostorima bivše SFRJ koji tokom jula i avgusta izlazi sa posebnim brojem u oba meseca, dok ostali časopisi izlaze kao dvobroj. Istovremeno, „Srpski pčelar“ je časopis sa najvećim brojem strana stručnih tekstova, prvenstveno iz tehnike pčelarenja. 

Kompletan sadržaj avgustovskog broja pogledajte OVDE

 

Čitаjte, ali i pišite i fotografišite za časopis „Srpski pčelar“, jer vas pored redovnog honorara očekuju i posebne nagrade – 1000 evra (www.spos.info/sponzori-nagrada-za-autore-tekstova-i-fotografija-u-srpskom-pcelaru i www.spos.info/osvojite-1000-evra-pisite-za-srpski-pcelar).

 

Detaljno o članarini SPOS-a za 2021. godinu, za Srbiju www.spos.info/clanarina-spos-a-samo-200-dinara-mesecno i u časopisu „Srpski pčelar“ za oktobar 2020. godine, na str. 580.

 

Kаko postаti člаn SPOS-а, аko ste držаvljаnin neke druge držаve i tаmo živite (Slovenijа, Hrvаtskа, Bosnа i Hercegovinа, Crnа Gorа, Mаkedonijа…), na kraju teksta na istom linku i u istom broju časopisa, na str. 583. Kako se pretplati na časopis „Srpski pčelar“ iz inostranstva pročitajte www.spos.info/casopis-pcelar/pretplata-iz-inostranstva.

 

Obrazac za učlanjivanje preuzmite OVDE na ćirilici i OVDE na latinici. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien