SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

УСКОРО ОБЈАВЉИВАЊЕ ПРВЕ ЦЕНЕ МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 25.054

Иако тржишна цена још увек није адекватно формирана и иако се налазимо тек негде на средини шпекулативне фазе њеног формирања на светском тржишту, на захтев нестрпљивих пчелара који својом упорношћу раде против боље цене, Погон „Наш мед“ ће ипак ускоро објавити максималну цену меда коју је могуће постићи на тржишту у овом тренутку, којом наравно нисмо задовољни још увек јер је сматрамо нереалном, те пчеларима највероватније нећемо препоручити да по тој цени предају мед, иако ће у тренутку објаве бити највећа на тржишту Србије.

Ипак, тај тренутак свакако нећемо чекати скрштених руку, јер сада имамо преговоре са купцима који захтевају да унапред добију анализу хомогенизованог меда. А да би се то урадило, мед се мора преузети од пчелара без плаћања унапред и хомогенизовати у Погону, затим разлити у бурад, узети узорак и послати га на анализу у инострану лабораторију, и сачекати 10 до 15 дана да анализа стигне. Тек онда ће се са купцем утврдити цена, и тек када се пчелари који су предали мед на хомогенизацију сложе са том ценом, мед ће бити продат. Значи, ни килограм меда неће изаћи из Србије ако није плаћен или покривен поузданом банкарском гаранцијом плаћања, што значи да на дан доспећа плаћања, ако купац не плати – плаћа банка истог дана. Јер, сигурност исплате меда наравно не сме бити доведена у питање. Подсећамо да смо Погон „Наш мед“ изградили са два превасходна циља: 1) обезбеђивање максималне могуће цене и 2) апсолутна сигурност плаћања. 

Значи, већ од среде почиње преузимање меда за шести шлепер багремовог меда из прошле сезоне (пчелари који имају око 4 тоне меда у овом шлеперу нису спремни да га предају на наведени начин, па га могу предати неком другом купцу (нећемо им овог пута тражити да плате скупе анализе које смо урадили), или сачекати док нађемо купца као прошле сезоне, који је спреман да део новца уплати унапред на невиђено, без финалне анализе), те ће тај шлепер бити допуњен медом од ове сезоне. Подсећамо да се ради о шлеперу меда чија је испорука купцу одложена а на крају и прекинута, пошто су код два пчелара који чине део тог шлепера нађене велике количине сулфонамида те им мед није прихваћен за откуп (ОВДЕ), али је то значајно продужило трајање целе процедуре анализа меда, док неисправни мед није елиминисан. У међувремену је дошло до пада цене на светском тржишту испод нивоа прошлогодишње и тај ниво се још увек одржава (на 6,1 евро колико тренутно добијају пчелари Мађарске) иако је то нереална и неодржива цена, али очигледно још увек има доста пчелара који су обеспарени и нужно им је да што пре продају мед пошто зашто. Та њихова одлука је легитимна (један наш пчелар нам је недавно рекао да је управо разменио последњих 200 евра у кући), али ми нисмо правили Погон да бисмо продавали мед у бесцење, већ да бисмо добили максимално могућу цену меда, а у бесцење смо и раније и сада имали коме да га продамо, тако да пчелари имају пуну слободу да то и учине и обезвреде свој рад до краја, што ће их на крају одвести у неки други бизнис, јер се у овом неће хлеба најести. 

Паралелно са шестим шлепером за који дан почиње и преузимање седмог шлепера багремовог меда од ове сезоне од пчелара који су претходних дана изразили спремност да предају мед на наведени начин. 

Према томе, сваки пчелар нека одлучи шта жели, свака његова одлука је легитимна, на нама је да се боримо за максимално могућу тржишну цену меда. Цена која је актуелна тренутно у Мађарској или у Србији (6,1-6,3-6,4) наравно није максимално могућа чак ни у овом тренутку, јер пакери урачунавају превелику зараду, али то ћете и сами видети када Погон буде објавио цену у одговарајућем тренутку. Пчелари Румуније су тренутно светла тачка региона, јер већина не жели да преда мед јефтино. 

Значи, позивамо СВЕ пчеларе који желе да се заједно боримо за максимално могућу цену меда тако што ће предати мед на хомогенизацију без плаћања унапред, али са уговорном обавезом Погона да мед прода тек када се пчелар сагласи са постигнутом ценом, да се ШТО ПРЕ јаве Погону, набаве бурад од Погона и пресипају свој мед у бурад Погона, ради преузимања меда. 

Иначе, Погон тренутно преговара са више купаца из иностранства о пласману меда на мало, не само на велико, а недавно смо добили и BRC сертификат који имамо једини у Србији, и који нам даје могућност пласмана меда у малим паковањима и најпробирљивијим малопродајним објектима у иностранству на најпробирљивијим тржиштима. Зато позивамо све пчеларе који су спремни да и друге врсте меда предају на горе наведени начин, да се хитно јаве и изразе такву спремност, јер ми не можемо продати непостојећи мед, већ само онај који нам је на располагању. Подсећамо да Погон „Наш мед“ располаже обртним средствима у износу од свега 100.000 евра, који су нам потребни за обрт меда на велико у шлеперима. Принцип је исти, продаја ће уследити тек када се пчелари који нуде мед сложе са ценом, мада је цена за друге врсте меда (осим багремовог) већ позната и објавили смо је раније (ОВДЕ), те то понављамо и овде (сунцокрет, багремац и репица око 3,5 евра, липов око 4,0-4,3 евра зависно од кретања на тржишту, планинска ливада око 5 евра, шумски око 6 евра). 

 

Ево како изгледа формулар за пријаву свих вишкова меда за продају: 

 

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а који је носиоц регистрованог пољопривредног газдинства, са адресом пребивалишта;

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС;

3 – Адреса локације меда;

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл;

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 150 кг) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда); 

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер ће ваш мед онда имати већу откупну цену;

7 – Изјасните се заокруживањем опције (можете се истовремено изјаснити и за две или више опција, па и све четири, ако су вам све прихватљиве):

              А) Новац за мед желим искључиво унапред, по досадашњој методологији (90% унапред по процени количина меда а пре преузимања меда од стране Погона, 10% након мерења меда у мом магацину);

              Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 100% исплате Погону од стране купца одговарајућом банкарском гаранцијом;

              Б) Новац за мед могу да сачекам, уз обезбеђење гаранције 90% исплате од стране осигуравајуће куће;

              Г) Новац за мед могу да сачекам, уз потписивање уговора о чувању меда на унапред познати период, након ког имам слободу да мед продам на тржишту;

8 – Спреман сам / нисам спреман (заокружити), да следећу количину и врсту меда предам по нешто бољој цени, али да новац чекам док се мед не прода: __________________________________.

 

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Иван Ивић, 064/65-77-833, [email protected] 

Ако немате финансијских могућности да га позовете а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона! 

Пошто је он скоро сваки дан на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07. 

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу: 

Погон „НАШ МЕД“ 
Ул. Солунских ратника бр. 2 
34210 Рача 

Ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Ненад Портић, 060/444-07-07). 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE