SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠEN ČASOPIS „SRPSKI PČELAR“ ZA FEBRUAR 2023.Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.198

Šta se može uraditi u februaru u pčelinjacima, bez otvaranja košnica, a kada i šta uraditi uz otvaranje? O čemu treba posebno voditi računa u februaru? Odgovore na ova pitanja naći ćete u pismu pčelarima za februar.

 

 

U ČITANЈU JE REŠENJE

 

Šta se može uraditi u februaru u pčelinjacima, bez otvaranja košnica, a kada i šta uraditi uz otvaranje? O čemu treba posebno voditi računa u februaru? Odgovore na ova pitanja naći ćete u pismu pčelarima za februar.

 

Dugogodišnje iskustvo nam omogućava da napravimo neke inovacije u načinu pčelarenja, koji zahteva malo ili nimalo vremena. U ovom slučaju sve probleme u košnici pčele rešavaju same. Osnovni princip zasniva se na pčelarenju u stacionarnim pčelinjacima bez borbe protiv rojenja. Opširnije čitaćete u tekstu pod naslovom: „Nov pristup pčelarenju u manjim pčelinjacima“.

 

Blinov metod prolećnog razvoja sa početka 20. veka može se znatno unaprediti savremenim sredstvima i tako postići dobre rezultate ne samo u prolećnom razvoju već i u periodu iskorišćavanja glavnih paša i pripreme za zimovanje pčela. Opširnije u tekstu: „Unapređen Blinov metod pčelarenja“.

 

Drastični poremećaji na domaćem i svetskom tržištu, pre svega u pogledu pada cena i potpunog zastoja otkupa meda, teraju nas da se smišljeno okrenemo prodaji meda na malo. Na koje sve načine možemo poboljšati prodaju meda na malo, čitajte u tekstu: „Prodajte med na teglu što bolje“.

 

Decenijama unazad govori se o šećeru kao zameni za med. Iako postoji tvrdnja da je kristalni šećer toliko štetan, da danas ne bi mogao dobiti dozvolu za proizvodnju, kada već ne bi postojao, i iako znamo za brojne naučne studije koje pokazuju veliku korist po ljudsko zdravlje, sve to do danas nije bilo dovoljno lekarima da to prihvate.

 

Kako da pripremite homogenat trutovskih larvi, vredan proizvod koji je nedovoljno poznat u odnosu na ostale pčelarske proizvode, i na taj način uvećate prihode, saznaćete u tekstu: „Homogenat trutovskih larvi, dobijanje, sastav i upotreba“.

 

U ovom broju čitaćete i o drugim korisnim i interesantnim temama.

Kompletan sadržaj februarskog broja pogledajte OVDE.

 

SLANJE ČASOPISA

 

Časopis će se štampati u ponedeljak, utorak i sredu, 23, 24. i 25. januara, a pakuje se i šalje u četvrtak i petak, 26. i 27. januara, i već od 27. januara stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

U slučaju kašnjenja, interesujte se kod svog poštara obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom. 

 

Podsećamo vas da će se od ovog broja isporuka nastaviti samo onima koji su uplatili članarinu (ili pretplatu) za časopis za 2023. godinu, te vas pozivamo, ako do sada niste, da što pre obnovite članarinu (ili pretplatu), kako bi vas vaše društvo pčelara pravovremeno unelo u elektronsku bazu članova SPOS-a, a najkasnije do 23. januara, da biste februarski broj časopisa dobili na vreme. Kasnija isporuka prethodnih brojeva biće samo ako ih ima u zalihama.

 

Uputstvo o članarini SPOS-a i pretplati na časopis „Srpski pčelar“ za 2023. godinu možete naći na veb-sajtu www.spos.info/clanarina-spos-a-i-pretplata-na-casopis-srpski-pcelar-u-2023 i u „Srpskom pčelaru“ za oktobar na str. 625. Na istim stranicama je i uputstvo kako se pretplatiti na časopis „Srpski pčelar“ iz inostranstva.

 

Obrazac za učlanjivanje u SPOS preuzmite OVDE na ćirilici i OVDE na latinici, a štampan je i na omotnici oktobarskog i decembarskog broja časopisa.

 

PIŠITE ZA SRPSKI PČELAR JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJI TEKST I SLIKE, OČEKUJU I VREDNE NAGRADE, ČAK 2 CENTRIFUGE PO BROJU ZA NAJBOLJE TEKSTOVE, A SATNE OSNOVE I HRANILICE ZA NAJBOLJU FOTOGRAFIJU.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE