SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZAVRŠENA ISPLATA ŠTETE ZBOG TROVANJA PČELA U BAČKOJ TOPOLIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.068

Pčelarskoj javnosti je poznato veliko trovanje pčela u Bačkoj Topoli koje se dogodilo pre oko godinu i po dana (OVDE). Nakon što su inspekcije obavile svoj posao, ministar je dao obećanje SPOS-u da će, iako pčelarima po zakonima Srbije obeštećenje od države ne pripada, obezbediti novac da se nadoknadi šteta oštećenim pčelarima, a da će država goniti osumnjičenog, kog su otkrile nadležne službe Ministarstva poljoprivrede. Danas je isplaćena poslednja rata obećanih sredstava od Ministarstva poljoprivrede.

Inače, kao što je poznato, prvobitno se potraživalo oko 13 miliona dinara (OVDE), ali nakon što su nadležne službe Ministarstva poljoprivrede pregledale zahtev, utvrđeno je da dobar deo zahteva nije opravdan (o čemu smo već pisali OVDE), te da je opravdano isplatiti odštetu u visini od 5 miliona dinara, i danas je isplaćena i poslednja rata, te je sa njom isplaćeno svih 5 miliona dinara. 

Kontaktirali smo pčelare Bačke Topole, kao i predsednika tamošnjeg društva pčelara Mirka Spasojevića, oni su se izjasnili da su potpuno zadovoljni isplatom. 

SPOS se zahvaljuje ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na ispunjenom obećanju, kao i na samoj avangardnoj odluci da država preuzme na sebe isplatu štete u konkretnom slučaju trovanja iako nije imala takvu obavezu. Zahvalnost upućujemo i svim njegovim saradnicima iz Uprave za zaštitu bilja i Uprave za veterinu koji su sproveli ceo postupak kako u istražnom delu, tako i u delu isplate odštete. Zahvalnost upućujemo i šefu kabineta ministra poljoprivrede Marku Saranovcu, koji je operativno sproveo ceo postupak. Zahvalnost upućujemo i Odboru za zaštitu pčela SPOS-a na akcijama koje je preduzeo u ovom slučaju i kontaktiranjem sa nadležnim organima doveo do ovakvog ishoda cele priče. 

Što se SPOS-a tiče, nastavljamo sa borbom protiv trovanja pčela (detaljnije OVDE), sa nadom i očekivanjima da se ovakve stvari nikad više ne bi ponovile! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien