SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POČINJE KONTROLA TRETMANA SEMENA SUNCOKRETA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.113

Kao što je poznato, jedan od glavnih uzroka masovnog trovanja pčela u Srbiji je nelegalni tretman semena suncokreta zabranjenim insekticidima neonikotinoidima (imidakloprid, tiametoksam i klotianidin) koji dovode ne samo do akutnog trovanja pčela, već ostvaruju i dugotrajne štetne efekte na pčele, te pčele uginjavaju i tokom zime i proleća usled konzumiranja zagađenog polena. Avgusta prošle godine je definitivno dogovoreno sa Upravom za zaštitu bilja da se krene u kontrolu zasađenog semena odnosno biljaka koje iz njega izrastaju, na prisutvo zabranjenih neonikotinoida (detaljnije OVDE), a sada je sa šefom fitosanitarne inspekcije Nenadom Milojevićem dogovoreno i operativno delovanje po tom pitanju.

Pozivaju se svi pčelari i savesni poljoprivrednici da anonimno prijave SPOS-u (pa će SPOS prijavu TAKOĐE ANONIMNO proslediti nadležnim inspekcijama), svako saznanje o tome da neko tretira seme suncokreta ili kukuruza zabranjenim neonikotinoidima, ili pak da prodaje pesticide uvežene „crnim kanalima“ u svom domaćinstvu! 

Nak0n prosleđivanja prijava inspekciji, inspekcija će službeno angažovati policijske organe, kao i tržišnu inspekciju, i proveriti tačnost prijave, te preduzeti odgovarajuće mere. Sada je svakom od nas na raspolaganju da u svom selu, gradu ili opštini iskorenimo prodaju nelegalnih pesticida, i to moramo da uradimo ODMAH, već sada, a ne kad dođe trenutak za selidbu na suncokret ove godine, jer će tad biti kasno.

Problem sa nelegalnim pesticidima je u tome što oni zvanično nisu predmet rada fitosanitarne inspekcije koja se bavi samo primenom legalno registrovanih pesticida. Crno tržište je predmet rada policije i tržišne inspekcije, a pesticidi na crnom tržištu se smatraju opasnim materijama, a ne pesticidima. Međutim, fitosanitarna inspekcija itekako može da „angažuje“ policiju i tržišnu inspekciju, ali mora da raspolaže prijavom onih koji se bave nelegalnom primenom ili nelegalnom distribucijim pesticida. 

Kada ove godine suncokret bude zasejan i krene da niše i raste, fitosanitarna inspekcija uzorkovaće određeni broj parcela (najbolje po prijavi, ili slučajnim izborom, pre svega u krajevima gde je 2018. godine bilo nezvaničnih trovanja (jer nije bilo nijedne jedine zvanične prijave trovanja na suncokretu), što znači da je bilo nelegalne primene neonikotinoida, i obaviti analizu biljaka na prisustvo spornih neonikotinoida. Jedna takva analiza košta oko 32.000 dinara (i država će u tu svrhu morati da odvoji značajnu sumu), te molimo da sve VAŠE prijave budu ozbiljne i što je pouzdanije moguće. 

Nakon što dobijemo prijave, sa Upravom za zaštitu bilja napravićemo plan kontrole zasada, i krenuće kažnjavanje nesavesnih poljoprivrednika kojima preventivne mere nisu bile dovoljne da prekinu sa svojom negativnom praksom! 

Iako smo u avgustu 2018. još jednom zamolili sve pčelare da prijave prošlogodišnja trovanja na suncokretu Odboru za zaštitu pčela SPOS, obrazac je bio objavljen na svakoj omotnici časopisa „Srpski pčelar“ prošlog proleća, kao i u brošuri koju je SPOS svojevremeno izdao (OVDE). Do danas, NIJEDNA prijava nije stigla. Da li pčelari misle da neko može da im pomogne, kada ne žele sami sebi da pomognu?? Kad god razgovaramo sa nadležnima, njihov prost odgovor je da prijave trovanja pčela nije bilo! A znamo svi da je trovanja bilo. Međutim, bez prijava, mi nemamo kredibilitet da animiramo nadležne da rade još efikasnije nego do sada. 

 

Još jednom molimo sve pčelare za maksimalnu ozbiljnost po ovom pitanju. Sve je važno i ništa se ne sme prepustiti slučaju. Prijavljujte trovanja, prijavljujte „crne“ prodavce pesticida… zašto, pitaćete? Zato što to NIKO SEM VAS neće učiniti! 

Borite se za sebe! Uradite svoj deo posla, a SPOS, inspekcije i policija će svoj!

NEMATE RAZLOGA ZA STRAH, JER VAŠA PRIJAVA ĆE BITI ANONIMNO PROSLEĐENA NADLEŽNIMA, A I SPOS-u JE MOŽETE POSLATI ANONIMNO! PRIJAVLJUJTE NESAVESNE! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien