SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ZORAN KRSTIĆ O MOTIVIMA ZA DONACIJU NAŠEM POGONU „NAŠ MED“ dooDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.561

Profesionalni pčelar iz Vlasotinca, Zoran Krstić, koji gaji 250 pčelinjih društava, uplatio je donaciju za izgradnju Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, u visini od 30.000 dinara. Nakon čitanja pisma Saše Tatomirova, osetio je potrebu da i on iznese svoje mišljenje o ovom projektu, te nam je i on poslao pismo u kome obrazlaze svoje motive za podršku gradnji Pogona.

 

„Poštovani,

Mnogo se piše i komentariše ovih dana oko izgradnje Pogona SPOS-a za prikupljanje i plasman meda svojih članova bez posrednika. Naime, SPOS je dao svoj predlog da se odreknemo dela subvencije po košnici pčela (tačnije 120 dinara po košnici), a taj deo je upravo zasluga rukovodstva SPOS-a koji smo dobili kao uvećanje subvencije za prošlu sezonu (u vreme kad su ostalim poljoprivrednicima smanjene ili su ostale iste). Ovim predlogom nije niko oštećen, uvređen ili šta već, pa kao takav ne sme ni da vređa pčelare SPOS-a kojima Pogon treba, niti da im upućuje drske komentare. Po svemu što sam do sada video i čuo, ovaj projekat zasluzuje divljenje, pohvale i pozitivne komentare. Kritike i zlonamerne komentare mogu da razumem od strane pojedinih nekorektnih otkupljivača, jer će njima biti uskraćen deo prihoda koji će sada ići pčelarima, ali ne razumem kolege pčelare koji planiraju da se bave ovim poslom, a posebno mlađe. Lepo se sećam kad sam 2009. godine prodao med po ceni od 2,1 evro i bio zadovoljan. U to vreme med je na svetskom trzištu imao dosta veću cenu, mozda veću i od sadašnje, a sav taj višak završio je u dzepovima otkupljivača. Vreme je da stavimo prst na čelo i zapitamo sami sebe! Dokle više da nam drugi uzimaju teškom mukom zarađeni novac! U svetu ovo nije ništa novo, ljudi su odavno iskoristili svoju priliku, predloga je bilo i kod nas, ali niko da nešto pokrene i realizuje! Sada, kad imamo pravog rukovodstvo, koje zna i hoće da radi, i koje je dokazalo šta zna i ume nebrojeno puta, nekom i to ne odgovara. SIGURNO ne bez razloga, sve ovo remeti nečije lične interese!

Ovo je jedinstvena prilika, za dobro svih pčelara, da i mi jednom budemo uvazeni i prodamo svoj med po trenutno vazećim svetskim cenama. Dobro se dobrim vraća je stara poslovica, pa i moj motiv da uplatim donaciju za gradnju pogona koji će prikupljati i plasirati med članova SPOS-a. Kad bolje razmislim, od kad prodajem med na veliko, ja sam do sada izgubio 20 puta veću sumu od ovog sto sam uplatio kao donaciju i od toga niti imam nešto niti imam čemu da se nadam. Uplatom donacije imam mirnu savest i veru u bolje sutra, da mogu svakog da pogledam u oči i ponosno idem uzdignutog čela, stvarajući novu budućnost za sve nas, zajedno sa svim svesnim i savesnim pčelarima koji su mi se pridruzili!

 

Pozdrav svima, medno nam bilo i da med roda 2018. plasiramo na trzište u našem zajedničkom pogonu „Naš med“ doo.

Zoran Krstić, Vlasotince“ 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien