SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SKUPŠTINA U KNJAŽEVCUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.272

17. marta 2012. godine sa početkom u 10 časova, u Knjaževcu je održana redovna godišnja skupština Društva pčelara „Lipa“.
Skupštini je kao gost prisustvovao Slavko Luković, član Izvršnog odbora SPOS-a.

Nakon jednoglasno utvrđenog dnevnog reda, podnet je izveštaj o radu dosadašnjeg rukovodstva koji su podneli odvojeno Vučković Ranko i Radivojević Toma, a zatim je podnet Izveštaj Nadzornog odbora i finansijski izveštaj, nakon čega je otvorena rasprava.
Na početku rasprave, za reč se javio  Slavko Luković, pozdravio prisutne pčelare, poželeo uspešan rad, zahvalio se na poverenju za izbor člana IO SPOS-a, pohvalio dosadašnje rukovodstvo u postignutim rezultatima, istakao do sada dobru saradnju i poželeo budućem rukovodstvu da nastavi uspešan rad i pozvao na jedinstvo, međusobnu toleranciju i razumevanje medju pčelarima  i pčelarskim organizacijama, a zatim govorio o aktivnostima IO SPOS-a.
Govorio je o uzrocima zastoja u otkupu meda i problemima koji se javljaju tim povodom, ali ukazao na činjenicu da pčelari moraju voditi računa da proizvode prirodne pčelinje proizvode, bez upotrebe antibiotika i prihrane koja bi se mogla naći u medu i posebno istakao borbu IO na sprečavanju i eliminaciji prodaje meda koji je sumnjivog kvaliteta i ne odgovara Pravilniku  i drugim zakonskim regulativama. Ukazao je na činjenicu da je cena meda u Srbiji bolja nego u susednim zemljama (Bugarska,Rumunija).
Na izlaganje Lukovića, reagovala su dva pčelara. Jedan sa pitanjem da ne razume kako imamo kvalitetan med, a ne možemo da ga prodamo, a drugi, da je on ovako lepa predavanja  slušao i od Rodoljuba Živadinovića, nego da li mogu ja da mu odgovorim kada će biti otkupljen med od pčelara. Da mali pčelari ne mogu da prodaju med, već su prepušteni sami sebi i da treba da se organizujemo kao malinari, da idemo  i za Beograd ako treba – da štrajkujemo, da država ne pomaže ništa pčelarima i slično.
Prvome  je odgovorio najpre predsedavajući, da ga je on u potpunosti razumeo, a zatim se javio i Luković i prvome objasnio razloge zastoja u plasmanu meda, a drugom da ne veruje da iko u ovom trenutku može decidno odgovoriti  kada će biti otkupljen med od svih pčelara, shodno aktuelnoj situaciji na tržištu. Bilo je i pitanje da li će po ugledu na zemljoradnike biti regresa i za pčelarstvo. Izneo sam svoj stav da IO pokušava da i pčelari ostvare regres za gorivo, Ministarstvo je obećalo pomoć, čekamo da vidimo da li će obećanje biti ispunjeno i otelotvoreno Uredbom.
Nije bilo primedbi na podnete izveštaje i isti su jednoglasno usvojeni.
Zatm se pristupilo izboru novog rukovodstva odnosno Izvršnog odbora i predsednika Društva. Na predlog kadrovske komisije izabran je jednoglasno novi Izvršni odbor, a za predsednika je izabran dr Aleksić Zvonimir.
 

Skupština je dobro organizovana i uspešno radila.
Nakon završetka rada skupštine, velepčelar Slavko Radosavljević iz Svrljiga održao je predavanje na temu "Biološka borba protiv varoe".
Nakon predavanja organizovan je ručak za zainteresovane pčelare i goste.
                                                                                                                                                   

Izveštaj podneo
                                                                                                                                                        Slavko Luković

 
 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien