SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KRITIKA ZA DOBRODOŠLICUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.332

Na poziv Petrov Jordana, novoizabranog predsednika Udruženja pčelara “Dimitrovgrad”, 16. marta 2012. godine, održao sam predavanje na temu: “Optimalan prolećni razvoj usklađen sa biologijom pčela i uslovima u prirodi”.
Umesto klasičnog načina predavanja, na moje i zadovoljstvo oko 50 prisutnih pčelara, uspeli smo da to bude svojevrsna tribina, koja je pored naslovljene obuhvatila i teme: Aktuelne i planirane aktivnosti SPOS-a i Asocijacije, ocena uspešnosti prezimljavanja pčelinjih zajednica, akcija preventivnog dijagnostičkog pregleda na nozemozu u saradnji sa Veterinarsko-specijalističkim institutom u Nišu, predstojeći sezonski radovi i druge teme, proistekle iz razgovora i diskusije.
Uprkos veoma srdačnom susretu i gostoprimstvu, nisam mogao da sakrijem svoju rezigniranost i kritički se ne osvrnem na brojnost članova ovog udruženja. Zapravo, do danas je jedva jedanaest pčelara obnovilo članarinu za 2012. godinu. Morao sam da ih podsetim na dobru organizovanost i period kada je ovo udruženje brojalo preko 50 članova i da je u pogledu mnogih aktivnosti i sadržaja prednjačilo u regionu. Nema sumnje da zasluge u tom pogledu u dobrom delu pripadaju dosadašnjem predsedniku Josifov Viktoru, koji je iz zdravstvenih razloga morao da se povuče sa ove funkcije. 
Proteklih godina, ovo udruženje je realizovalo nekoliko značajnih projekata razvoja i unapređenja pčelarstva, finansiranih od strane Ministarstva poljoprivrede i Opštine Dimitrovgrad, od kojih je najznačajniji projekat “Start”, započet 2011. godine. U okviru ovog projekta udruženje je dobilo opremu za pripremu pogača i opremu za mini liniju za izradu hladno valjanih satnih osnova. Takođe, udruženje je od opštine Dimitrovgrad dobilo svoju prostoriju i značajna finansijska sredstva za adaptaciju i uređenje tog prostora. Nekoliko poslednjih godina, svim članovima udruženja, opština subvencionira  zdravstveni pregled pčela na Američku trulež legla.
Nisu li onda suvišna, pa čak i pomalo sumorna pitanja pojedinaca: Šta ja imam od članstva u udruženju, Asocijaciji ili SPOS-u? Nabrojani realizovani programi i  projekti na svim nivoima ne daju li dovoljan i pouzdan odgovor i demantuju sve zagovornike da od članstva nemaju nikakve koristi. Jedan broj pčelara uveravao me je da je u pitanju neažurnost i da se članstvo neće zadržati na pomenutom broju jedanaest.
Istovremeno, moj današnji boravak u Dimitrovgradu iskoristio je i Petar Videnov, glavni i odgovorni urednik RTV Caribrod iz Dimitrovgrada, koji je snimio prilog  za TV emisiju “Naš gost”, koja se emituje utorkom u terminu od 20.30, a delovi razgovora biće emitovani u ponedeljak, u informativnim emisijama radio i TV programa. Obzirom da je Videnov i sam pčelar, bilo mu je veoma lako da razgovor povede na više tema, kao što su: stanje pčelinjih zajednica na ovim prostorima posle izimljavanja, aktivnosti SPOS-a na promociji izvoza meda, aktivnosti Asocijacije na planu obrazovanja pčelara i zdravstvenoj zaštiti pčela, kvalitet pčelinjih proizvoda, uslovi za organizovanje organskog pčelarstva i slično. 
Uveren sam da će naše današnje druženje imati pozitivan odjek na dalje odnose među pčelarima i saradnju udruženja sa SPOS-om i Asocijacijom.

Vlastimir Spasić
Predsednik RAPOJS-a
 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien