SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

EU ZABRANILA 22 OPASNA PESTICIDADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.000

Evropski parlament je velikom većinom glasova 13. januara izglasao zabranu pesticida za koje se makar opravdano sumnja da mogu izazvati rak, da menjaju strukturu gena i sposobnost oplodnje biljaka. Ubuduće će se detaljnije ispitivati i štetnost sredstava za pčele. 

Ova vest je svakako više nego dobra. Trenutno se radi o 22 pesticida (na žalost, za sada, nismo uspeli da pronađemo i objavimo spisak tih pesticida) od oko 400 dozvoljenih. Ovi pesticidi se neće smeti više da koriste ni u najmanjim količinama ili da se u bilo kojim količinama nadju u hrani, ne samo proizvedenoj na teritoriji EU, već i uvezenoj iz drugih zemalja! 

Predstavnica stranke Zelenih u Evropskom Parlamentu Hiltrud Breyer je oduševljena: "Ova mera znači podizanje nivoa sigurnosti za potrošače. Ovo je prvi put u svetu da neko zabrani upotrebu ovakvih pesticida i to je dokaz da Evropska Unija prednjači kada se radi o zaštiti zdravlja svojih građana. Dosta je bilo pogađanja oko graničnih vrednosti štetnosti pesticida. Pošto se tačno ne zna kada je nešto opasno, a kada ne, mi sada idemo sigurnim putem i kažemo – te supstance će biti zabranjene, jer nemaju šta da traže u hrani"

Parlamentarna procedura zabrane je trajala oko godinu ipo dana. Za sada nije jasno hoće li svi ti pesticidi biti u potpunosti zabranjeni, ili samo neke njihove aktivne materije koje su opasne. 
U svakom slučaju, prvi opasni pesticidi nestaće sa tržišta EU još iduće godine, Za neke važi prelazni rok, za određene vrste sve do 2018. godine. 

Bilo je za očekivati da su se industrije pesticida pobunile protiv ovakve odluke, ali Evropski parlament nije popustio pred snažnim lobiranjem hemijske industrije (kako navode strani mediji, pre svega od strane BASF-a i BAYER-a), što je prijatno čuti. 

Ubuduće će se detaljnije ispitivati i štetnost sredstava za pčele, te se sigurno možemo nadati da će u dogledno vreme veoma opasna sredstva polako nestajati sa tržišta, a da će dolaziti nova, mnogo manje toksična ili netoksična za pčele. Samo, dotle treba izdržati. 

 Koristan LINK

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien