SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DANAS ODRŽAN SASTANAK SA MILANOM STUDENOM, JEDNIM OD AUTORA PRAVILNIKA O PROSTORIJAMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.974

Danas je u Upravi za veterinu održan sastanak savetnika za veterinarsko-sanitarne i higijenske uslove objekata za proizvodnju hrane, dr vet. med. Milana Studena, i predsednika SPOS-a.

Gospodin Studen je jedan od najbolje informisanih ljudi o ovoj problematici, jer je i jedan od autora Pravilnika koji nam u današnjim uslovima uz specifična (i različita!)  tumačenja inspektora stvara velike probleme pri registraciji prostorija u domaćinstvu, što veterinarski inspektori, shodno Zakonu, sve češće postavljaju kao uslov za uzorkovanje meda. Najsvežiji primer potiče iz Knjaževca, bukvalno od danas, kada nas je u razgovoru na ovom sastanku prekinuo telefonski poziv iz ovog grada, gde su se pčelari lokalnog društva raspitivali kako da reše problem, jer veterinarski inspektor neće da izađe na uzorkovanje meda ako pčelar nema registrovane prostorije.

Poznato je da je rukovodstvo SPOS-a sebi zacrtalo kao jedan od glavnih zadataka, ublažavanje ovog Pravilnika i njegovo prilagođavanje liberalnijim propisima koji vladaju u većini zemalja EU.

Sa gospodinom Studenom sam razgovarao i u maju 2007. godine o istoj temi, kao koordinator SPOS-a za saradnju sa državnim organima, a sada smo razgovor vodili mnogo konkretnije, jer je SPOS pre par meseci i zvanično dostavio konkretan zahtev za izmenu ovog Pravilnika. Gospodin Studen insistira na tome da glavnina problema nastaje zbog različitog tumačenja Pravilnika od strane inspektora od opštine do opštine, ali smo se svakako složili da je konkretizacija Pravilnika pravo rešenje, jer ćemo tako isključiti sve nedoumice i uz to, naše pčelare iz nepovoljnijeg položaja u odnosu na mnoge pčelare Evrope staviti u bar ravnopravan položaj na tržištu.

Vrlo je važno da sada za promenu ovog Pravilnika imamo suštinsku podršku direktora Uprave za veterinu, savetnika za veterinarsko-sanitarne i higijenske uslove objekata za proizvodnju hrane i načelnice Republičke veterinarske inspekcije. Sada nam preostaje da propratimo predstojeće aktivnosti sa najvećom pažnjom, sa nadom da će sve proteći u najboljem redu, te da ćemo ovaj veliki problem konačno skinuti sa dnevnog reda.

Dr med. Rodoljub Živadinović, predsednik SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE