SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DOPIS IZVRŠNOG ODBORA SPOS-a NADLEŽNIM ORGANIMADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.022

Povodom pretnji upućenih predsedniku SPOS-a, kao i velikom pritisku svake vrste na njega proteklih dana, što je uznemirilo celokupnu srpsku pčelarsku javnost, Izvršni odbor SPOS-a doneo je odluku da nadležnim organima uputi dopis sledeće sadržine:

 

 

Poštovani,

 

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) razmatrao je novonastalu situaciju povodom pretnji upućenih predsedniku SPOS-a, koje su prijavljene Ministarstvu unutrašnjih poslova, i koje preduzima potrebne mere, kako u smislu istrage, tako i zaštite njegove ličnosti, u skladu sa Zakonom. Opravdano verujemo da je razlog pretnji trenutna akcija Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i Ministarstva trgovine na proveri prijava, koje su članovi SPOS-a preko svoje organizacije, uputili nadležnima, kako bi oni utvrdili ispravnost kvaliteta meda koji se može naći na tržištu po cenama daleko ispod otkupnih. Jer, na tržištu je primećena neverovatna pojava da je cena meda u nekim marketima niža od otkupne cene meda. Najdrastičniji primer svakako je bila cena meda u maloprodaji koja je za 20% niža od otkupne koja se plaća pčelarima, iako je poznato da se na otkupnu cenu moraju dograditi troškovi otkupa, homogenizacije, pakovanja, etiketiranja, marketinga, transporta, poreza, profita otkupljivača i marže trgovaca. Maloprodajna cena nikada ne može biti manja od otkupne, naprotiv, mora biti mnogo veća, što je izazvalo opravdanu sumnju članova SPOS-a da sa kvalitetom tog meda nešto nije u redu.

Izvršni odbor SPOS-a ovim dopisom apeluje na nadležne da hitno i energično sprovedu detaljnu i svestranu istragu o ovoj pojavi, kao i da hitno otkriju počinioce i nalogodavce pretnji predsedniku SPOS-a, jer ovo je već treća pretnja u poslednjih godinu ipo dana. Predsednik SPOS-a je reprezent svih članova naše organizacije, i njegovi postupci nisu njegov lični čin, već on sprovodi odluke Skupštine SPOS-a i Izvršnog odbora SPOS-a, te smatramo da su pretnje upućene njemu, zapravo pretnje svakom pčelaru Srbije. Te pretnje ne samo da ugrožavaju njegovu bezbednost, već uznemiravaju celokupnu pčelarsku javnost. Zbog potrošača meda i svih pčelara Srbije, nadležni organi moraju da utvrde punu istinu.

Pčelarima Srbije istina je dobro poznata godinama unazad, toliko traje i borba za istinu. Pčelari očekuju da tu istinu čuju i sa zvaničnog mesta, iz Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Ministarstva trgovine i naravno, Ministarstva unutrašnjih poslova.

Izvršni odbor traži i pooštravanje kontrole kvaliteta meda na tržištu u narednom periodu, kako u trgovinama, tako i na pijacama, jer nesavesnih ima na svim nivoima. SPOS se godinama unazad zalaže za moderno pčelarenje i vrhunski kvalitet meda, bez šećera i antibiotika, i uvek je javno osudio svaku takvu pojavu. SPOS i sam preduzima brojne mere u tom pogledu, najnovija je početak izrade Pravilnika o dobroj pčelarskoj praksi, koji će onemogućiti nesavesnima da plasiraju neispravan med, i očekujemo podršku države u tom pogledu.

Sa nadom da ćete otkrivanjem istine spasiti jedinu granu srpske poljoprivrede koja u ovoj recesiji može da upošljava nove ljude, i da nas dostojno predstavi svetu,

Pozdravlja Vas,

Izvršni odbor Saveza pčelarskih organizacija Srbije

 

Dostavljeno:

Ministarstvu unutrašnjih poslova

Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede

Ministarstvu trgovine i usluga

Privrednoj komori Srbije

Pokretima potrošača

Arhivi SPOS-a

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien