SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽANO PREDAVANJE O PČELAMA NA „FESTIVALU NAUKE“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.584

Juče je u velikoj sali Studentskog kulturnog centra u Beogradu, u okviru četvrtog FESTIVALA NAUKE, predavanje o komunikaciji u pčelinjoj zajednici pod naslovom „Kako izgleda biti pčela?“ održao diplomirani filozof Ivan Umeljić, predavač SPOS-a.

Tokom predavanja inspirisanog poznatim tekstom filozofa Tomasa Nejgela „Kako izgleda biti slepi miš?“ bilo je reči o velikom broju naučnih teorija o čulnom svetu pčela, načinu na koje one opažaju svet oko sebe, o vidovima komunikacije (plesovima, feromonima …) u pčelinjoj zajednici i sporovima koji su se u vezi sa ovim pitanjima vodili i koji se još uvek vode u naučnoj zajednici.

Osnovni zadatak Festivala nauke u Beogradu jeste da uspostavi komunikaciju između javnosti i stručnih institucija, koje retko imaju priliku da široj publici predstave i objasne značaj naučnih dostignuća za naš svakodnevni život. Najrazličitijim oblicima prezentacije na Festivalu nauke se predstavlja, objašnjava i promoviše nauka tako da ona bude podjednako bliska i jasna svakom posetiocu bez obzira na uzrast ili nivo obrazovanja. Iskustva drugih zemalja u kojima su uspešno realizovani slični festivali pokazala su da se publici mora pružiti šansa da se doslovce nađe u „koži naučnika“, da sama otkrije kako svet izgleda pod mikroskopom, kako nastaju određene hemijske reakcije i, što je najvažnije, kako se zapravo dolazi do novih saznanja.

Sve informacije o Festivalu nauke koji traje još sutra pogledajte na zvaničnom web sajtu: http://www.festivalnauke.org/
 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien