SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

DANAS ODRŽAN IZVRŠNI ODBOR SPOS-aDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.135

Danas, 10. avgusta 2008, u Beogradu je održan sastanak Izvršnog odbora SPOS-a, na kome je donet veliki broj odluka.

Uskoro ćemo vas detaljno obavestiti o svim odlukama, ali smatramo da ukratko treba da vam prenesemo najvažnije podatke.

Usvojen je finansijski plan SPOS-a za ovu godinu. Kao što znate, Skupština SPOS-a ga nije usvojila, a IO je zatim predao radnim telima da analiziraju detaljno sve mogućnosti i naprave plan rada po radnim telima. IO je danas usvojio neke od predloga koji se mogu finansirati iz ovogodišnjeg "budžeta", koji je jako mali. Imamo svega 9.100 članova SPOS-a dok časopis ukupno prima oko 10.500 pčelara iz zemlje i inostranstva. Ne računajući sredstva za redovne aktivnosti, za sve ostale aktivnosti nam ostaje po poslednjim analizama samo 1.700.000 dinara. To je jako mala suma, naročito kad uzmemo u obzir odluku Skupštine da svakom društvu pčelara trebamo da obezbedimo po jedno besplatno predavanje, za šta nam treba oko 1.000.000 dinara. Prema tome, danas smo napravili restrikciju u troškovima kako bi mogli da pokrijemo predavanja, i opet učinimo dosta na planu marketinga i drugih aktivnosti.

Na planu marketinga je donet najveći broj odluka, ali ukupna izdvojena suma neće biti ne znam koliko velika, jer izvora sredstava nema. Osmišljen je kompleksan marketinški plan, koji ima za cilj istovremenu "borbu" na više frontova, sa osnovnom vodiljom da se za pčele, pčelarstvo, pčelinje proizvode i pčelare čuje što više puta na što više mesta. Jedan široki front potkrepljen malom količinom sredstava izgleda slabo, ali mislim da smo pogodili prave stvari. Jer, prvo moramo da se nametnemo javnosti da postojimo i da ponudimo ono što imamo, ali po "visokim" cenama. Ceo Izvršni odbor ima stav da cenu meda moramo držati na pristojnom nivou i da je ne smemo spuštati ni po koju cenu. Da i na taj način pokažemo da imamo vrhunski proizvod.

Deo sredstava za marketing ostavljen je i u rezervi, jer su se danas iskristalisale i neke nove ideje, za koje IO smatra da ih treba promovisati, ali nismo raspolagali preciznim kalkulacijama, te nismo želeli ni da donosimo ad hoc odluke, zbog kojih bi se sutra kajali. Sve odluke koje smo doneli zasnovane su na dugotrajnom pravljenju planova, i bile su podvrgnute dubokom analiziranju. Glavne odluke koje će se doneti kasnije, ticaće se uglavnom ciljnog marketinga, kao i većina danas donesenih odluka, tj. biće upućene delu populacije koja ima najviše novca.

Doneta je i odluka da se Slovenačkom savezu pčelara, na bazi preliminarnih razgovora iz marta 2008. godine sa njihovim rukovodstvom, ponudi sprovođenje zajedničkih programa. Predložićemo prvu akciju koja treba da podrazumeva razmenu znanja i iskustava, da svaka strana iznese svoje želje, i da se organizuju dva seminara na bazi reciprociteta, jedan u Sloveniji i jedan u Srbiji. Ovih dana će biti upućen zvanični dopis.

Za narednu godinu pripremamo veliki broj pogodnosti i poklona članovima SPOS-a. O nekim su odluke donete već danas, a o nekima ćemo ih doneti kad budemo pravili finansijski plan za narednu godinu. Danas smo vodili preliminarne razgovore na tu temu.

U utorak će društvima biti poslat poziv da se prijave za besplatne predavače i imaće rok za prijavu do 20. avgusta. Društva će odgovoriti na naša pitanja, i odmah nakon tog roka, krenućemo u tehničku realizaciju ovog velikog posla. Ceo Izvršni odbor je zauzeo stav da će se u ovu akciju uložiti velika sredstva, koja su mogla biti mnogo bolje upotrebljena na planu marketinga, ali je prevladao stav da se odluka Skupštine mora ispoštovati, jer nismo želeli da nastavimo sa nepoštovanjem odluka Skupštine kao što nam se često dešavalo tokom nekoliko prethodnih godina.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE