SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ODRŽAN DRUGI SASTANAK STRUČNE RADNE GRUPE ZA STOČARSTVO PRI MINISTARSTVU POLJOPRIVREDEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.885

Danas je održan drugi sastanak Stručne radne grupe za stočarstvo pri Ministarstvu poljoprivrede, čiji je član i predsednik SPOS-a.

Detalje sa prethodnog sastanka možete pogledati OVDE, i tu ćete se upoznati sa načinom rada Stručne radne grupe za stočarstvo.

Tema sastanka bile su subvencije, ali se razgovaralo i o drugim temama.

Sastanak je vodio državni sekretar Ministarstva poljoprivrede, gospodin Danilo Golubović sa saradnicima.

Diskusije svih učesnika su bile veoma kontstruktivne i korisne i za nas pčelare, jer smo se upoznali i sa problemima kojih ima u drugim granama, i koji su ogromni, te zahtevaju detaljnu opservaciju nadležnih. Učesnici su čak izneli nekoliko informacija o raznim malverzacijama, te će se Ministarstvo poljoprivrede obratiti Ministarstvu pravde, kako bi se pokrenule istrage.

Predsednik SPOS-a izneo je jednu sugestiju, jednu molbu, i jedan veliki problem pred kojim se nalazi naše pčelarstvo, a koji može da se reši veoma lako, bez ulaganja finansijskih sredstava, potrebna je samo dobra volja.

Sugestija je bila po pitanju očigledne potrebe česšćeg sastajanja i razmene informacija, što bi unapredilo rad Ministarstva sa jedne strane, i pomoglo poljoprivrednicima da bolje razumeju mere Ministarstva. Gospodin Golubović je prihvatio ovu sugestiju, i najverovatnije će se sastanci ubuduće držati jednom mesečno u proseku.

Molba koju je uputio predsednik SPOS-a, bila je po pitanju osnivanja Saveta za bezbednost hrane, da se ne bi zaobišli pčelari tokom njegovog formiranja, radi bolje kontrole kvaliteta meda u prometu, jer imamo dosta iskustva po tom pitanju. Odgovoreno je da će se razmotriti pravni osnov za naše uključenje, te da ćemo o tome biti obavešteni, jer tu postoje određena pravila koja moraju biti ispoštovana.

Veliki problem koji je izneo predsednik SPOS-a bio je problem sa Upravom za veterinu. Naime, Uprava za veterinu poslala je veterinarima na terenu predlog Programa mera zdravstvene zaštite životinja, pa i pčela, po kome ne samo da se vraćaju pregledi pčela, suprotno evropskoj praksi, već se i drastično pooštravaju uslovi za obavezan pregled pčela. Predsednik SPOS-a rekao je državnom sekretaru da SPOS ne očekuje niti traži da Ministarstvo posluša SPOS u bilo kom pogledu po ovom pitanju, već traži samo jedno, a to je da se od reči do reči prepiše hrvatski Program mera. Jer, Hrvatska ulazi u EU za par meseci, i ako je EU prima sa takvim Programom mera (koji je praktično jedan od najmodernijih, pošto je među poslednjima izrađen), zašto bi mi morali da imamo strožije propise nego što ih zahteva EU? Time bi srpski pčelari bili izloženi nepotrebnim pregledima pčela, neverovato visokim troškovima za te nepotrebne preglede, to bi drastično podiglo proizvodnu cenu meda (a bez ikakve stručne – naučne potrebe), te bi srpski pčelari postali nekonkurentni na tržištu meda u EU i van EU. Predsednik SPOS-a izneo je i činjenicu da mnogi opravdano sumnjaju da je u pitanju određeni lobi, koji bi time mogao da srpski med učini nekonkurentnim?

Državni sekretar se apsolutno složio da je krajnje vreme da shvatimo da ne trebamo da radimo ono što se od nas ne traži, spomenuo je pritom jednostranu primenu Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, koji je Srbija primenila, a da to niko nije tražio od nje, čime joj je naneta ogromna finansijska šteta. Obećao je da će promptno reagovati, i zatražio da i njemu lično pošaljemo sve podatke po ovom pitanju.

Zahvaljujemo se Ministarstvu poljoprivrede, posebno gospodinu Danilu Goluboviću, na razumevanju, i očekujemo brzu reakciju i sprovođenje izrečenog u delo, kako Program mera ne bi bio donet u predloženom obliku, koji je katastrofalan za srpsko pčelarstvo.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien