SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДА ЛИ СТЕ ЗА ДИГИТАЛИЗОВАНИ ”СРПСКИ ПЧЕЛАР”?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.968

Већ неколико година уназад СПОС добија спорадичне захтеве пчелара за дигитализацијом часописа ”Српки пчелар”, односно за отварање могућности за претплату на часопис у електронском облику, без штампаног издања.

СПОС је ранијих година одбијао такве предлоге из три разлога. Један је јер је руководство СПОС-а сматрало да није дошло време за тако нешто. Други је да је штампани часопис незаменљив, што је свакако тачно, али је и тачно да није увек и на сваком месту доступан. Трећи је јер технологија још увек није омогућавала адекватну заштиту ауторских права. 

Међутим, створили су се прелиминарни услови који су нас подстакли да озбиљно размишљамо о паралелном увођењу дигиталног облика часописа. У разговору са програмерима, закључили смо да је најбоље да дигитална верзија часописа буде доступна апсолутно свим члановима СПОС-а, без обзира да ли примају штампану верзију часописа или не. Значи, ако би се од идуће године увела дигитална верзија часописа, штампана не би била укинута, већ би штампани часопис и даље добијали сви који га желе. Осталима би био доступан часопис ”Српски пчелар” у електронском облику. 

Једини начин који скоро у потпуности може да реши проблем ауторских права, јесте онај који пчеларима омогућује да дигитални часопис могу читати ИСКЉУЧИВО преко мобилног телефона (Android или iOS). Значи, апликација која то омогућује неће моћи да се инсталира на рачунарима. 

По принципу ИД картица, пчеларима би ТРАЈНО били доступни часописи из година у којима су били чланови СПОС-а, и то не почев од 2024. године, већ од 2013. године, када су ИД картице и уведене. Рецимо, чланови СПОС у некој години (нпр. 2024. години), имаће доступан часопис и из свих година када су били чланови СПОС од 2013. године до 2023. године.

Тако бисте имали приступ драгоценој дигиталној архиви часописа ”Српски пчелар” од 2013. до 2024. године у вашем телефону где год се налазили и у било које доба дана и ноћи. 

Мана овог система је што ће вероватно тираж штампаног часописа донекле опасти, самим тим и поскупети, а тешко је унапред све то искалкулисати. 

У сваком случају, покрећемо јавну расправу на ову тему. Своје мишљење о томе да ли треба увести дигитализовани часопис ”Српски пчелар” паралелно са штампаним, под горе наведеним условима, молимо да то напишете у коментарима ове вести на сајту СПОС-а. Напомињемо да су наведени услови једини могући да би се часопис дигитализовао и обезбедио решавање проблема ауторских права, те предлози за било какву значајнију измену услова, бар у овој фази развоја технологије, тешко да могу имати објективног смисла. 

Очекујемо ваше мишљење, ДА или НЕ дигитализовати часопис ”Српски пчелар”? 

Своје мишљење оставите у коментарима ове вести на сајту СПОС. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE