SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОГОН „НАШ МЕД“ НА СКУПУ „Grow up – снага земље“Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.105

У просторијама Привредне коморе Србијe у Београду, 6. априла 2023. године, одржан је стручни скуп а уједно и прва дебата у оквиру пројекта „Grow up – снага земље“ посвећен афирмацији пољопривреде и прехрамбене индустрије, у организацији Министарства пољопривреде, шумарства и водопривреде и Привредне коморе Србије. Стручни скуп је бионамењен представницима привредних субјеката и асоцијација који долазе из сектора пољопривреде и прехрамбене индустрије, као и стручњацима и представницима државних институција а циљ да се кроз конструктиван дијалог између привредних субјеката и државних институција покрене дебата о релевантним питањима и изналажењу решења. Овим пројектом истиче се значај пољопривреде као најважније привредне гране и стуба привредног развоја Републике Србије. Кроз серију дебата о питањима као што су дигитализација пољопривреде, улога ИПАРД фондова и финансирање пољопривреде, ланци снабдевања и извозна шанса, регионална повезаност као могућност развоја и утицај климатских промена, и на крају кроз регионалну конференцију,  трасирају будући кораци у развоју српске пољопривреде (детаљније о овом регионалном пројекту ОВДЕ).

 

На скупу су се присутнима обратили и отворили дебату, Јелена Танасковић, министарка пољопривреде, шумарства и водопривреде, Марко Чадеж, председник Привредне коморе Србије и проф. др Владимир Црнојевић, директор Института Биосенс.

Министарка Танасковић је истакла да је пољопривреда један од приоритета Владе Републике Србије, а о томе најбоље говори чињеница да је у буџету за пољопривреду за ову годину износ средстава већи него икада до сада и износи 80 милијарди динара, а у шта нису урачунати још износи кредитних линија за пољопривреду. Министарка је говорила и о свему ономе што је покренуто ради даљег унапређења аграра у Србији, те и о важности дигитализације у пољопривреди и о бенефитима система еАграр, увећању сточног фонда, повећању извоза и отварању нових тржишта за пољопривредне производе где свакако припада и мед пчелара Савеза пчеларских организација Србије. На овом важном скупу где је присуствовало више од 150 учесника у име ПогонаСПОС-а „Наш мед“ доо присуствовао је Ненад Портић, директор Погона „Наш мед“ доо. У оквиру дебате директор Погона „Наш мед“ доо је истакао важност да у оквиру што већe диверзификације купаца и стратегије отварања нових тржишта за мед пчелара Савеза пчеларских организација Србије (СПОС) на којој интензивно ради СПОС и Погон „Наш мед“ имамо брзе и тачне информације од државних институција које учествују у извозном процесу шта је то све конкретно неопходно да обезбедимо од документације за сваку од земаља где смо већ нашли купце и у будуће где их у Свету будемо проналазили, као и да ли је и које све земље уопште могућ извоз српског меда и које конкретно земље јер купци често недовољно информисани од стране њихове сопствене администрације рачунају по правилу да за Србију важи исти режим као и за земље ЕУ или у осталим земљама света са којима сарађују по питању увоза меда и других пчелињих производа.

Министарка пољопривреде је одговорила: ”Мислите на Кину, ваш председник нас зове сваки дан по том питању. Пише нам свима, и мени и председници Владе”. Најпре је истакла да се интензивно ради на омогућавању извоза пољопривредних производа на нова тржишта, те посебно и усаглашавању сертификата за извоз српског меда у Н.Р. Кину, јер је то земља која има посебне захтеве (детаљније смо писали о томе раније ОВДЕ), али и да ће, и за друге земље у Свету где постоји потенцијални купац за мед, се писано обратимо и ресорно министарство ће дати све информације и помоћи да у том погледу дођемо до нових тржишта, те на крају упутила на директора Управе за ветерину који је врло предусретљиво заказао састанак за први наредни радни дан у радној недељи која следи како би саслушао наше потребе и изнашао решења која могу пружити у оквиру надлежности које има та управа. Председник Привредне коморе Србије је истакао важност питања земаља где је тренутно могуће извозити мед и друге пољопривредне производе из Србије. Захваљујемо се домаћину, Привредној комори Србије, а посебно министарки на могућности да саслуша потешкоће са којима се суочавамо приликом увоза у земље са којима немамо усаглашене сертификате за увоз меда и других пчелињих производа и на предусретљивости и личном ангажману да се дође до решења и надамо се да ће се мед пчелара Савеза пчеларских организација Србије што пре наћи на свим тржиштима где купци желе мед врхунског квалитета јер Наш мед то свакако својим квалитетом и заслужује. 

 

Ненад Портић,

директор Погона „Наш мед“ доо 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE