SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

„SRPSKI PČELAR“ ZA MAJ 2023. USKORO DOSTUPANDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.893

Završen je časopis „Srpski pčelar“ za maj 2023. godine.

 

U ČITANЈU JE REŠENJE

 

Pred nama je mesec sa najvećim nadanjima i iskušenjima. Pred nama je i najvažnija pčelinja paša. Da li nam je priroda ove godine naklonjena i hoće li nam se ispuniti nadanja?

 

Kakve posledice mogu biti po vegetaciju i pčele od naglog i jakog zahlađenja početkom aprila?

 

Poznata je tehnika pčelarenja sa jednom i dve matice, ali kako pčelariti sa tri matice u društvu i koji su efekti?

 

Koji su najveći problemi da bi se odgajila matica željenih osobina? Događaju li se čuda u košnici?

 

Šta kažu najnovija naučna saznanja o uzrocima rojenja, kao i o mehanizmima koji rukovode prelaskom zajednice iz jednog u drugo stanje?

 

Kako napraviti i koje uslove treba da ispunjava košnica mamac za rojeve?

 

Kako možete brzo i jednostavno sami da odredite procenat vode u medu?

 

Kako prodajom meda na malo ostvariti veću zaradu?

 

Kakvo je stanje i perspektiva organskog pčelarstva na globalnom nivou i kolika je vrednost globalnog prometa organskog meda?

 

U ovom broju predstavljamo prenosivu i isplativu platformu zasnovanu na pametnom telefonu za brzo otkrivanje i određivanje količine spora nozeme kod pčela.

 

U ovom broju čitaćete i drugе korisnе i interesantnе temе.

 

Kompletan sadržaj majskog broja pogledajte OVDE.

 

 

NAGRAĐENI AUTORI NAJBOLJIH TEKSTOVA I FOTOGRAFIJA ZA APRIL

 

Za prvi najbolji tekst proglašen je članak „Otkrivanje i rešavanje rojevnog stanja u DB košnici“ Predraga Lakovića, te njemu, pored duplog honorara, pripadaju i centrifuga, pčelarska bluza, pčelarske rukavice, pčelarski nož i pčelarska viljuška, firme „FINANS“ iz Rume.

Za drugi najbolji tekst proglašen je članak „Nukleusima treba posvetiti veću pažnju“ Momčila Todosijevića, te njemu pripada centrifuga za 6 ramova LR/AŽ, sa ručnim pogonom, firme „EVROTOM“ iz Rume.

Za prvu najbolju fotografiju proglašena je fotografija Milana Matića, na strani 201, kome pored duplog honorara pripada i 5,5 kg satnih osnova firme „SATNE OSNOVE STOJANOVIĆ“ iz Vlasotinca.

Za drugu najbolju fotografiju proglašena je fotografija Radosava Vukotića, na strani 197, te njemu pripada 11 hranilica za pčele firme „TEHNOPLAST GLIGORIJEVIĆ“ iz Batočine.

Nagrađenima čestitamo!

 

PIŠITE ZA SRPSKI PČELAR JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJI TEKST I SLIKEOČEKUJU I VREDNE NAGRADE, ČAK DVE CENTRIFUGE PO BROJU ZA NAJBOLJE TEKSTOVE, ASATNE OSNOVE I HRANILICE ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE (www.spos.info/24-centrifugegodisnjezaautorenajboljihtekstovausrpskompcelaru).

 

ŠTAMPANJE I SLANJE ČASOPISA

 

Časopis će se štampati u petak, ponedeljak i u utorak, 21, 24. i 25. aprila, a pakuje se i šalje u sredu i četvrtak, 26. i 27. aprila, i već od 28. aprila stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

U slučaju kašnjenja, interesujte se kod svog poštara obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom.

 

Uputstvo o članarini SPOS-a i pretplati na časopis „Srpski pčelar“ za 2023. godinu možete naći na veb-sajtu www.spos.info/clanarina-spos-a-i-pretplata-na-casopis-srpski-pcelar-u-2023 i u „Srpskom pčelaru“ za oktobar 2022. na str. 625. Na istim stranicama je i uputstvo kako se pretplatiti na časopis „Srpski pčelar“ iz inostranstva.

 

Obrazac za učlanjivanje u SPOS preuzmite OVDE na ćirilici i OVDE na latinci, a štampan je i na omotnici oktobarskog i decembarskog broja časopisa.

„Srpski pčelar“ sa 12godina neprekidnog izlaženja je najstariji štampani časopis u Srbiji i regionu!

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE