SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

IKARIJA JE OSTRVO DUGOVEČNOSTI ZAHVALJUJUĆI LOKALNOM MEDU?Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.062

Ikarija, lokalno Nikarija, je grčko ostrvo u istočnim Egejima, a nalazi se 19 km od poznatog grčkog ostrva Samos. Razlog zbog čega se ovo ostrvo smatra sve zanimljivijim jeste dobro poznata dugovečnost njegovih stanovnika. Ikarija je jedna od samo 5 svetskih „plavih zona“, tj. područja izuzetne dugovečnosti i zdravlja.

Na ovom ostrvu možete uživati u zelenim padinama, malim jezerima i vodopadima, svežim vodenim lagunama, vrelim mineralnim izvorima, diviti se borovim i hrastovim šumama, kanjonima, klisurama, pećinama, ali možete i konzumirati specifičan lokalni med, za koga stanovnici ostrva tvrde da je tajna njihove dugovečnosti.

Pčelar Andoni Karimalis navodi da skoro svi stanovnici ovog malog ostrva gotovo redovno konzumiraju med i da je takva kultura ishrane u većini porodica na ostrvu prisutna kroz generacije.

Ija Joana, 109-godišnja gospođa koja i dalje radi za svojom mašinom za šivenje, slaže se da u lokalnom medu ima nešto posebno, te da ga i ona, kao i njen komšija 87-godišnji pčelar Jorgos Stenos, konzumira svaki dan.

Pčelar na ostrvu Ikarija

Sa druge strane, neka naučna istraživanja su zaista pokazala da stanovnici ostrva zaista imaju duži životni vek od stanovnika drugih krajeva Grčke, a jedna studija koju su sproveli istraživači sa Univerziteta u Atini je pokazala da Ikarci imaju dvosturko veće šanse od Amerikanaca da dožive 90 godina.

Vekovima su ljudi cenili med zbog njegovih lekovitih svojstava, a u Ikariji, ostrvu poznatom i u davnim vremenima kao „lekovito ostrvo“, med se razlikuje od onog koji se nalazi na većini polica supermarketa. Pre svega, na ostrvu ne postoji industrijska poljoprivreda, a priroda je neverovatno čista i nezagađena. Kao rezultat toga pčelari na ostrvu dolaze do meda oslobođenog od neželjenih hemikalija i pesticida, a ne postoji ni praksa filtracije, dekristalizacije (pregrevanja) meda, itd. Praktično, med neizmenjen dolazi iz košnice na trpeze Ikaraca. 

Med sa ostrva Ikarija stigao u SAD

Dejvid i njegova supruga Robin, američki iseljenici koji su se pre desetak godina preselili na ostrvo Ikarija u potrazi za jednostavnijim i mirnijim životom, počeli su da šire reč o ovom medu. Zbog velikog interesovanja prijatelja iz domovine, upoznali su pčelara Andonija sa distributerom u Sjedinjenim Američkim Državama, i od tada priča o medu sa ovog ostrva više nije dobro čuvana tajna ostrvljana.

Priredio: Milan S. Matejić (izvor: CBS news)

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien