SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ИО СПОС: НЕЋЕ ПРОЋИ – NO PASARAN!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.008

ИО СПОС разматрао је јуче на свом састанку у Београду, формалне и неформалне притиске који се врше на нас по питању дезавуисања резултата званичних анализа које је урадила акредитована лабораторија по налогу Удружења ПОКРЕТ ПОТРОШАЧА ЗА КВАЛИТЕТ ХРАНЕ, а у сарадњи са Кластером УЈЕДИЊЕНИ ЗА КВАЛИТЕТ.

ИО СПОС је донео једногласну одлуку да се активности на борби против фалсификата меда не смеју успоравати нити прекидати ни по коју цену! 

Морамо напоменути да је пре такве одлуке председник СПОС-а изнео све последице са којима се можемо суочити (ОВДЕ), али апсолутно нико из целог Извршног одбора, па ни председник СПОС-а, није имао ниједан секунд размишљања да ли треба или не треба наставити борбу, јер је апсолутно свима кристално јасно да ако ову битку изгубимо, од пчеларства више неће остати ни камен на камену. Такво је, на жалост, стање у читавом свету, ситуација никад није била гора. На Конгресу Светске пчеларске федерације Апимондије се могло чути да је 70% меда којим се тргује на планети у овом тренутку заправо фалсификат, те да све то више нема никаквог смисла, и да су пчелари једини који се са тиме могу и морају изборити, јер чак и Европска унија још увек ћути, иако је сама објавила резултате истраживања према којима је практично 50% меда који се увезе у ЕУ заправо фалсификат. 

Зато се и приступило оснивању Европског пчеларског савеза, не би ли се притиском на ЕУ издејствовала акција праве борбе против фалсификата, што би направило места и за наш прави мед, јер је ЕУ највећи потрошач меда, тренутно на жалост фалсификованог као никад раније. 

Наш највећи проблем у овом тренутку је што СПОС више нема средстава за обављање потребних анализа меда на тржишту. Велике количине новца улажу се у припреме извоза меда (рецимо, само финална анализа коју Кина тражи када им извозимо мед кошта преко 4.500 евра), а купац и држава Србија нам увелико помажу око финализирања свих процедура, и очекујемо да већ крајем новембра крене извоз за Кину по ценама које су пчеларима више него прихватљиве, а меда по свему судећи нећемо имати толико колико се тражи. Кина има веома строге процедуре за увоз меда и све се морају у потпуности испоштовати. Неке од анализа које се траже не раде ни европске лабораторије. Иначе, Кина је изузетно озбиљна држава, има преко 700 лабораторија које се баве изотопским испитивањима, између осталог и меда, и не прихватају никакав увоз било каквог меда сумњивог квалитета, што нама савршено одговара. 

Међутим, у целој тој причи, немамо довољно новца за даље финансирање испитивања квалитета меда на тржишту, те позивамо све пчеларе појединце, потрошаче меда и друштвено одговорне компаније, да у складу са својим могућностима помогну финансијски ову важну акцију, уплатом наменских донација на рачун СПОС: 200-2361360102033-24 са обавезним позивом на број 20232024. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE