SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ЛИВАДСКИ МЕД ИЗ ДПП 5 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 8.461

Већ смо писали да је пчелар Зоран Крстић из Власотинца понудио Погону „Наш мед“ да преда тону правог ливадског меда из стандарда квалитета „Добра пчеларска пракса“ (ДПП), а да му се плати када се мед прода.

Он је већ дуже време потписник Уговора о стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“ и ево дошло је време да уновчи то своје опредељење. Стандард је иначе бесплатан за све чланове СПОС-а, тегле не морају да се наручују ако пчелар не жели (али без тегли СПОС не сме да га продаје под именом стандарда никоме сем Погону), више о стандарду прочитајте ОВДЕ. Идуће године, мед из стандарда ДПП имаће додатни проценат на цену откупа меда, па препоручујемо свим пчеларима СПОС-а да ове зиме приступе бесплатном стандарду квалитета ДПП, те да од наредне године новац за свој мед добијају унапред и по вишој цени. 

Ова одлична понуда дала је подстрек менаџменту Погона да размишља о ранијем пласману меда на мало у Србији, у односу на планирано. Јер, Погон не располаже довољним обртним капиталом који би „заробио“ у мед који не би био месецима плаћен од стране трговина, иако је њихово плаћање сигурно, али се чека за новац и до 90 дана од дана кад трговина прода мед потрошачима. Чим смо кренули у разматрање таквог пласмана, указала се прилика да преко једног трговинског ланца обезбедимо наплату за око свега 30 дана од дана продаје потрошачима, тако да већ увелико крећемо у брзи развој плана за пласман на мало, како би потрошачи у Србији коначно могли да окусе мед несвакидашњег укуса, какав други пакери сигурно никада нису ставили у промет. 

Наиме, Зоранов мед потиче са подручја Власинског језера, микролокација обронци Чемерника, и има сасвим специфичан и уникатан укус и богатство арома. На жалост, Власина не меди редовно, чак врло ретко, па је пчелари избегавају због непоузданости медења, али упорни успевају да појединих година сакупе мед врхунског квалитета. Пре пар година, СПОС је слао два узорка меда са овог подручја на поленску анализу у Немачку, у лабораторију Еурофинс, и добијени су невероватни резултати пре свега по питању богатства полена, нађен је полен пореклом од 32 различите биљне врсте. 

Зоран Крстић потписао је Уговор са Погоном да свој прави ливадски мед прода Погону по основној цени од 4,629 евра, што са ПДВ надокнадом даје укупну цену од 5 евра за килограм овог врхунског меда. Захваљујемо му на гесту који је омогућио Погону „Наш мед“ да јако брзо крене са продајом у малим паковањима у Србији. Ако има још заинтересованих пчелара да на исти начин и по истој цени предају мед Погону, молимо их да нам се јаве на познате телефоне (060/444-07-07) најкасније до среде, 4. новембра 2020. године, како бисмо могли да хомогенизујемо мед од свих пчелара који су учесници стандарда ДПП а сакупљали су мед на ширем подручју Власине, јер се прво пуњење тегли очекује већ крајем наредне или почетком оне тамо недеље. 

Такође, заинтересовани смо за све медове и са других сличних подручја Србије, али и за друге врсте меда. Али, ово није цена за масован откуп и пласман, већ само за ограничене серије, које ће бити посебно ексклузивно рекламиране и пласиране тржишту. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE