SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДО 6,51 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ БАГРЕМОВОГ МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 9.539

 

На основу препоруке ИО СПОС-а и одлуке директора Погона „Наш мед“, а на основу новонасталих тржишних услова, додатно је подигнута цена багремовог меда у откупу, који креће за десет до петнаест дана.

Основна цена килограма багремовог меда у откупу је 5,74 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,1992 евра

Власници Златне картице лојалности СПОС-у сада имају 0,6% већу цену, односно 5,77444 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,2363952 евра

Власници Дијамантске картице лојалности СПОС-у сада имају 0,7% већу цену, односно 5,78018 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,2425944 евра

Власници Платинасте картице лојалности СПОС-у сада имају чак 5% већу цену, односно 6,027 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,50916 евра

Исплата меда се обавља у целости пре преузимања меда (тј. 90% процењене количине, јер се сматра да грешка у процени не може бити цећа од 10%, а кад се мед измери, пчелару ће се одмах након мерења доплатити разлика, или ће пчелар вратити вишак новца ако је процена била већа од 10% на штету Погона), односно пар дана пре него мед напусти магацин пчелара. 

Мед се најпре узоркује, а преузима након што анализе покажу да је добар. Узоркивачи су увелико на терену од 12. августа. Молимо све заинтересоване пчеларе да се јаве што пре како би трошкове узорковања смањили максимално, јер је прескупо више пута ићи у једну исту општину, некад и немогуће. 

Сви који се пријаве, потписаће општи уговор пре узорковања и доставити га Погону (општи уговор који се мора потписати пре узорковања можете преузети ОВДЕ). 

Пријављујте све врсте меда за продају, не само багремов, јер ћемо јако брзо, поред понуде за шумски мед коју већ имамо (ОВДЕ), имати и понуде за липов и прави ливадски мед. Пријављујте и сунцокретов мед (и за њега се коначно отварају извесне нове могућности, чекамо расплет), као и мед од уљане репице, иако за сада немамо цену за њега која је достојна пчеларске муке, али морамо да знамо којим количинама меда располажемо да бисмо пронашли правог купца, а сигурни смо да хоћемо. Уговорити озбиљан посао без доступних количина меда је немогуће. 

Онима којима је новац хитан, препоручујемо да не пријављују Погону већ да одмах продају другим пакерима, јер не можемо гарантовати тачан датум преузимања меда, осим да плаћање и преузимање багрема креће већ за десет до петнаест дана, док за остале врсте меда не можемо прецизирати. Ових дана отварају се и нове могућности за пласман меда у малим паковањима, па ће свакако бити пријатних изненађења, али рокове и даље не можемо гарантовати по том питању. 

Сви они који су се пријавили по претходно објављеним ценама, те им је можда мед већ и узоркован или ће бити узоркован ових дана, наравно да и за њих важи нова цена, тј. за све ће важити она цена која буде актуелна на тржишту на дан исплате меда, а мед се исплаћује пре преузимања од пчелара, како је горе наведено. 

Ако вам је потребна амбалажа за мед, ево како је можете набавити кликом ОВДЕ

Подсећамо да вам је за предају меда на откуп било којој фирми, НЕОПХОДНО да сходно Закону имате ветеринарски РС број, те што пре пошаљите захтев, трошак је само 1.920 динара, извод из катастра вам није неопходан, а све детаље о томе имате ОВДЕ. Мед слободно можете пријавити и ако немате РС број, и он ће бити презузет, али одмах пошаљите захтев Управи за ветерину, а када решење стигне, ма кад то било, макар и после преузимања меда, доставићете га Погону. 

 

КАКО ПРИЈАВИТИ МЕД ЗА ПРОДАЈУ

Значи, потребно је да што пре доставите следеће податке о меду који нудите, а у пријави коју ћете слати мејлом или поштом, ОБАВЕЗНО наведите следеће податке, и слободно пријављујте СВЕ ВРСТЕ МЕДА које имате за продају на горе наведени начин по максимално могућим ценама, јер ће у наредном периоду бити склапани и уговори за друге врсте меда, а морамо знати колико ког меда имамо на располагању да бисмо могли да потпишемо уговор:

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС 

3 – Адреса локације меда

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 300 кг, мада ове године прихватамо и мање количине) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда) 

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер када нађемо купца кога интересује мед из стандарда, тај мед ће имати већу откупну цену 

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Иван Ивић, 064/65-77-833, [email protected] 

Ако немате финансијских могућности да га позовете а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона! 

Пошто је он скоро сваки дан на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07. 

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу: 

Погон „НАШ МЕД“ 
Ул. Солунских ратника бр. 2 
34210 Рача 

(ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Ненад Портић, 060/444-07-07) 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE