SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

NEKOREKTNO PONAŠANJE DVA IZLAGAČA NA DRŽAVNOM SAJMUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.881

Kako saznajemo od izlagača koji nam se javljaju već par dana unazad, dva izlagača na Državnom pčelarskom sajmu zovu druge izlagače i pokušavaju da organizuju bojkot predstojećeg XII Državnog pčelarskog sajma.

SPOS im poručuje da Državni sajam možemo i da ukinemo ako im nije potreban, samo to treba da nam saopšte kroz direktan razgovor, a ne da u kuloarima vode razgovore sa nekim drugim ko nije nadležan za Sajam. 

Kako nezvanično saznajemo, razlog za takvo njihovo ponašanje je navodno taj što žele da zadrže svoje mesto na sajmu od prethodne godine, preko grbače ostalih izlagača

Podsećamo ih da je SPOS-u najlakše da napravi raspored štandova na sajmu KADA NEMA IZBORA LOKACIJE, kako je na početku i bilo, a izbor lokacije smo uveli pre nekoliko godina UPRAVO NA ZAHTEV IZLAGAČA, iako SPOS-u to nikako ne odgovara zbog velikih problema oko angažovanja stručne službe u raspoređivanju štandova na postojećem prostoru, a SPOS ima druge izuzetno važne projekte od kojih zavisi budućnost pčelarstva, za koje pčelari i plaćaju zaposlene u SPOS-u, a ne da crtaju raspored štandova.

Mi znamo da bi neki izlagači koji sebe smatraju velikim, što i jesu, hteli da zadrže svoja mesta na sajmu sa ne znamo kakvim pravom prvenstva nad ostalima, ali to je nekorektno. Zaboravljaju da su i oni nekada bili manji proizvođači, i da su lagano rasli, te da sigurno i sada ima mnogo manjih izlagača koji će rasti. Da li oni misle da je to što su porasli ranije od drugih, dovoljan razlog da imaju prednost nad njima? Vrlo, vrlo nekorektan i nepravedan stav. 

Ne postoji pravedniji sistem izbora mesta od onog koji je SPOS ustanovio. Jer, svi se prijavljuju sa željom za izborom mesta, i ko bude najbrži, on dobija željeno mesto. Još od antičkog Rima postoji pravilo „Prvi u vremenu, jači u pravu“ i to je i primenjeno kao pravni osnov prilikom ustanovljavanja načina izbora mesta izlagača.

Tražili smo od izlagača da se izjasne koji drugi način bi želeli, ali NIKADA nisu dali nijedan predlog, sem da prosto zadrže svoju lokaciju bez obrazloženja i obzira prema drugima. Prošle godine je lično predsednik SPOS-a predlagao većem broju izlagača da im se na Sajmu organizuje sastanak na kome bi se ONI DOGOVORILI KAKO DA SE VRŠI IZBOR MESTA, A DA ĆE SPOS PRIHVATITI ŠTA GOD SE BUDU DOGOVORILI, ali su oni odbili sa obrazloženjem da „znaju“ da se ne mogu dogovoriti. Znači, neće ni kako oni hoće, jer zapravo znaju da hoće svoje mesto, bez ikakvog obzira prema drugim izlagačima. Izbor mesta na sajmu je SPOS ustanovio vrlo pravedno, slično izboru mesta u bioskopu na sajtovima današnjih bioskopa, gde rezervaciju možete obaviti samo zahvaljujući svojoj brzini, jer ako je neko zauzeo određeno mesto pre vas, vi ga ne možete rezervisati. Zamislite da ako ste jednom zauzeli neko mesto u bioskopu, više niko ne može sesti na njega, već samo vi? Na šta to liči? Na kolegijalnost? Ili mi i samo mi? 

Da ne pominjemo da tim istim izlagačima je isti sistem pravila sasvim odgovarao prethodnih godina kada su sticajem okolnosti bili brži od ostalih, a kada opet sticajem okolnosti nisu brži, onda im ne odgovara. Ako želimo pravednost, budimo pravedni UVEK, a ne samo kad nama to odgovara, i poštujmo ustanovljena pravila. Ili ih menjajmo. SPOS će, ponavljamo, prihvatiti SVAKO PRAVILO izbora mesta koje izlagači SAMI ustanove konsenzusom

Prema tome, SPOS će najverovatnije od 2021. godine razmotriti ukidanje izbora lokacija štandova na sajmu i vratiti na staro, a o tome će se naravno izjasniti i odluku doneti sami izlagači, većinom glasova, kroz anketu koju ćemo im uručiti još na ovom sajmu, 1. februara 2020. godine. 

Da ne govorimo o tome da se upravo SPOS izborio kod države da se uvede sedam vrsta subvencija za pčelarstvo, u ukupnoj godišnjoj vrednosti od 6-7 miliona evra, i da su upravo na tom osnovu mnogi izlagači na sajmu postali „veliki“, ali su to brzo zaboravili, što je više nego nekorektno. Nedavno je dogovoreno sa Ministarstvom novo povećanje od pola miliona evra više para za pčelarstvo naredne godine, a zna se da će velika većina tog novca otići upravo proizvođačima opreme, ali niko nije pozvao da to pohvali. 

Ono što je sigurno jeste da SPOS neće podleći bilo čijim „ucenama“. Na korektan i javan način o svemu se možemo dogovoriti, ali dogovor nije niti može biti sticanje nepravedne prednosti nad drugim izlagačima, jer kakva god pravila „utakmice“ stvore sami izlagači, ona moraju biti PRAVEDNA I RAVNOPRAVNA za sve. 

Ponavljamo, dogovorite se KONSENZUSOM, i sve što se dogovorite SPOS će prihvatiti bez primedbi. Možemo čak ustanoviti redovan sastanak izlagača na Sajmu na kome bi svake godine saslušali njihove sugestije kako dalje unapređivati sajam. 

A ako neko i pored ovakve maksimalno korektne ponude želi da bojkotuje Sajam, nema nikakvih problema, sam je time dozvolio i drugim proizvođačima da porastu, što je korektno. 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien