SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

НЕМОГУЋА МИСИЈА ИСПУЊЕНА!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.247

У 2019. години иницијатива Пчеларског савеза Словеније била је за многе немогућа мисија, али уз подршку државе Словеније и бројних пчеларских организација широм Европе, остварена је важна победа за потрошаче и пчеларе из целе Европе!

Пчеларски савез Словеније је 2019. године упутио иницијативу Министарству пољопривреде, шумарства и хране, тражећи да поднесе иницијативу Европској унији (ЕУ) да сав мед на тржишту буде означен земљом порекла, а не као до тада ”мешавином меда из ЕУ и ван ЕУ” што је био најбољи начин да се сакрије земља порекла а у теглу сипа тек минимална количина домаћег меда, уз апсолутну доминацију увозног меда сумњивог порекла и квалитета. Током 2020. године, заједно са Португалијом, Словенија је иницијативу представила и на састанку Савета ЕУ за пољопривреду и рибарство.

Иницијативу је дао Боштјан Ноч, председник Пчеларског савеза Словеније, који је и иницијатор оснивања Европског пчеларског савеза. Прву подршку овој фантастичној иницијативи дали су управо пчеларски савези који су касније подржали и оснивање Европског пчеларског савеза (СПОС је одмах подржао иницијативу знајући да ће европске прописе након доношења морати да преузме и Србија)  и били део иницијативног одбора за његово оснивање, јер та два корака су логичан след догађаја, пошто се годинама ништа није мењало у европским прописима о меду, нико није давао никакве идеје, а стварност је превазишла све застареле прописе, и једноставно је морало да се дела, или би европско пчеларство пропало, односно управо сада се и налази на ивици амбиса, и слога међу пчеларским савезима Европе мора бити већа него икада, како бисмо се до краја изборили са свим проблемима које тренутно имамо, а који су уграђени у прва 3 главна циља оснивања Европског пчеларског савеза! Зато још једном позивамо све европске пчеларске савезе да се одмах укључе у Европски пчеларски савез, јер су нам потребни хитни резултати!

Иначе, Европски парламент усвојио је јуче нова правила за означавање порекла меда! Потрошачи ће моћи да донесу одлуку о куповини меда који се налази на полицама трговина, засновану на истинитим подацима о пореклу, јер ће уместо речи „мед из ЕУ и мед ван ЕУ“ пакер меда морати да наведе све земље порекла меда у централном видном пољу производа у опадајућем редоследу сходно присутној количини меда из те државе у тегли.

Поред тога, Европска комисија ће основати радну групу стручњака која ће се бавити утврђивањем фалсификованог меда и унапређењем следљивости. За ту сврху ће се основати референтна лабораторија ЕУ за мед и развити усаглашене методе за откривање фалсификованог меда.

Сада изгласану измену мора да прихвати Савет ЕУ и објави у Службеном гласнику ЕУ, а ступиће на снагу 20 дана након тога. Државе чланице ће онда имати двогодишњи прелазни период да спроведу промене.

Ово је велика победа у борби за аутентичан и квалитетан мед за европског потрошача и пчелара!

Председник Пчеларског савеза Словеније Боштјан Ноч рекао је: „Ово је једна од највећих победа, победа за заштиту потрошача и пчелара целе Европе. Када је др Андреја Кандолф Боровшак 2019. године изнела идеју о обавезном обележавању меда са тачном назнаком земље порекла, многи су се смејали, јер нису веровали да Словенија може да успе са овом иницијативом. Стручни аргументи, које је у ЕУ одлично изнело Министарство пољопривреде, шумарства и хране Словеније, убедили су многе земље широм ЕУ, а скоро једногласна подршка (само 9 против) европосланика је нови доказ да Словенија када се држи заједно постиже много. Чак и као иницијатор оснивања Европског пчеларског савеза, са седиштем у Словенији, наставићу да радим на томе да заједно унапређујемо очување пчела и пчеларства у Европи. Неопходно је „протерати“ фалсификовани мед са европског тржишта, морамо кренути са промотивном кампањом ”Европљани бирају домаћи мед”, односно мед из своје земље или бар пореклом са територије Европе. Први корак је направљен, од сада ће мед бити означен са тачном земљом порекла и потрошач ће моћи да бира мед по земљи порекла. Захваљујем се министарки током тог периода др Александри Пивец, др Јожету Подгоршеку, Ирени Шинко и Матеји Чалушићу на одличном послу, хвала посланицима Европског парламента на подршци и хвала свим стручним службама.“

 

Европски пчеларски савез (ЕБА) је поносан што у својим редовима има оваквог човека какав је Боштјан Ноч, чија упорност не познаје препреке и за кога нема немогућег.

Анимирајте свој пчеларски савез да се учлани у Европски пчеларски савез (ЕБА), будите у друштву најбољих и наша заједничка успешна будућност је осигурана! 

 

Европски пчеларски савез (ЕБА)
Савез пчеларских организација Србије 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE