SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARI BIJELOG POLJA I SLATINE U TRSTENIČKOM I REKOVAČKOM KRAJUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 3.142

U subotu 25. 4 . 2015. godine tridesetak pčelara iz Bijelog Polja i četrdesetak iz Slatine kod Bora, posetilo je Pčelarsku zadrugu „Roj“ u Medveđi kod Trstenika, a zatim su oko 13 sati zajedno došli u domaćinstvo Ljubice i Tome Jevtić u selo Oparić opština Rekovac.

Poznato je da Ljubica i Toma imaju 2 sina, Dragana i Milana, oba velepčlara, sa oko 2500 pčlinjih društava.

U Opariću smo ih dočekali Milan Jevtić i moja malenkost.
Posetu trsteničkom kraju organizovao je  Miljko Šljivic, bivsi predsednik SPOS-a, dalje je druženje nastavio i on sa nama.

Posle upoznavanja i posluženja, kao dugogodisnji saradnik na ovoj pčelarskoj farmi,  pozdravio sam goste u ime domaćina i svoje licno i reč dao profesoru dr Desimiru Jevtiću, Milanom stricu, koji je istakao da je prvo pčelinje drustvo on doneo u ovo domacinstvo na Markov dan, 8.5.1976.godine. Od tog pčelinjeg društva danas Dragan i Milan imaju navedeni broj pcelinjih zajednica za ovih 29 godina. Dogodine ako dragi Bog da obelezicemo na Markov dan, 30 godina ove tradicije.
Napomenuo sam gostima, da se nalaze u opštini Rekovac koja ima oko 8000 stanovnika i oko 8000  pčelinjih zajednica, tj. na svakog stanovnika opštine trenutno imaju po 1 pšelinje društvo.

Neznam da li jos neka opština ima toliko pčelinjih zajednica prema broju stanovnika?
Takodje, iz te opštine svake godine se isporuči preko 5000 paketnih rojeva od desetak pčelara. I tako godinama unazad.
Obzirom da od prisutnih preko 70 gostiju, mali broj je do sada formirao paketne rojeve, a neznatno veći broj kupovao, održao sam u malo skracenoj verziji predavanje na temu PAKETNI ROJEVI (formiranje, transport, zbrinjavanje, nedostatci i prednosti – sopstvena iskustva).
Posle predavanje nekoliko njih se javi da ce ove godine po prvi put da formiraju paketne rojeve, za koje je potraznja daleko  veća od ponude na našim prostorima.

Zatim smo organizovano posetili jednu od najpoznatijih Vinarija u Srbiji, „Miletić“ u Opariću, koji u vlastitom domaćinstvu imaju preko 10 hektara vinograda i proizvode veoma kvalitetna vina koje smo degustrirali. Dip ing poljoprivrede-odsek za vina Marija i njen suprug dr medicine Goran, pokazali su nam proizvodne pogone i burad gde vina odlezavaju.

Jos pod utiskom sjajnih vina:belo, roze, crveno, Milan, Goran(takodje stalni saradnik na pcelarskoj farmi) i ja bili smo na zajednickom ručku sa kolegama iz Bijelog Polja u obliznjem restoranu.

Hvala kolegama iz Bijelog Polja i Slatine koji su nam juče bili u gostima i druženju za dugo pamćenje.
Bagrem polako, ali sigurno krece u rekovackom kraju, juče oko 10-12mm, što je i uobičajeno za nadmorsku visinu od oko 350m.

 

Rade Kostadinović

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien