SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARIMA NE TREBA CPC SERTIFIKATDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.079

Do 29. decembra profesionalni vozači moraju obezbediti posedovanje sertifikata za upravljanje motornim vozilima, poznatog kao CPC sertifikat.

Predsednik SPOS-a danas je kontaktirao ditrektorku Agencije za bezbednost saobraćaja Jasminu Milošević i ona mu je potvrdila da takav sertifikat pčelarima nije potreban, jer nemaju status profesionalnih vozača dok sele svoje košnice. 

 

Profesionalni vozači za obavljanje svog posla moraju da imaju stečenu početnu kvalifikaciju, što u praksi znači da vozač, kada upravlja vozilom navedenih kategorija MORA imati kod sebe kvalifikacionu karticu vozača (u daljem tekstu: kartica).

Da bi se dobila kartica vozača najpre mora da se dobije Sertifikat o stručnoj kompetentnosti – „CPC“ koji predstavlja dokument kojim se potvrđuje početna kvalifikacija – početni CPC.

Svi vozači koji su stekli pravo na upravljanje vozilom neke od kategorija: C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E i koji će steći pravo na upravljanje neke od navedenih kategorija najkasnije do 29. decembra 2019. godine, spadaju u kategoriju „vozača sa stečenim pravima„ .

Ovim vozačima će se priznati stečena prava samo na osnovu vozačke dozvole neke od gore navedenih kategorija i oni će biti oslobođeni od pohađanja obuke i polaganja ispita za dobijanje početne kvalifikacije. Zapravo, ovi vozači će trebati da prođu samo administrativni postupak podnošenja zahteva za dobijanje sertifikata i kartice.

Vozač koji nakon 29. decembra 2019. godine podnese zahtev za sertifikat/karticu uz vozačku dozvolu neke od navedenih kategorija (C, C1, D, D1, CE, C1E, DE ili D1E), a poseduje školsku diplomu za obrazovni profil vozač motornih vozila i koji je toku školovanja odslušao sadržaje iz nastavnih planova i programa i položio završni ispit za obrazovni profil „vozač motornih vozila“ biće oslobođen od pohađanja obuke i polaganja ispita na osnovu priznatih stručnih kompetencija.

Da bi vozač obavljao posao profesionalnog vozača treba da ima dva (2) dokumenta:

  1. Sertifikat o stručnoj kompetentnosti – kojim se potvrđuje početna kvalifikacija, i
  2. Kvalifikaciona kartica vozača – koja se dobija na osnovu sertifikata i koju vozač mora uvek da nosi sa sobom kada upravlja vozilom gore navedenih kategorija

Detaljnije o svemu pročitajte OVDE

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien