SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

KONAČNO REŠENJE ZA IZGLED PROSTORIJA U DOMAĆINSTVU PČELARADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 17.872

U Upravi za veterinu održan je sastanak sa načelnicom Odeljenja za veterinarsko javno zdravstvo Tamarom Bošković, kao i savetnicom Anom Mikelić, u cilju razjašnjenja apsolutno svih nedoumica vezanih za registraciju objekata za vrcanje, čuvanje i pakovanje pčelinjih proizvoda na gazdinstvu pčelara.

Sastanku je ispred SPOS-a prisustvovao predsednik SPOS-a Rodoljub Živadinović.

Sastanak je protekao u odličnoj atmosferi, i bukvalno je bio ispunjen zadovoljstvom što smo posle više godina borbe za Pravilnik koji će konačno regulisati ovu oblast, došli do faze usaglašavanja detalja.

Nakon opsežne diskusije i razmene argumenata, konačni usaglašeni stav Uprave za veterinu sa SPOS-om je sledeći:

U pčelarskom domaćinstvu, pčelar mora da izdvoji bar jednu prostoriju za svrhu vrcanja, skladištenja i pakovanja meda. Prema tome, jedna prostorija je sasvim dovoljna.

Što se tiče minimalnih higijenskih uslova koje ta prostorija treba da ima, pošto je med jedna od najbezbednijih vrsta hrane, sasvim je dovoljno imati pod prostorije od betona (ko ima mogućnosti da stavi pločice, bilo bi idealno, ali nije neophodno). Zidovi prostorije treba da budu bar malterisani i okrečeni (ko ima mogućnosti da na zidove stavi pločice ili ofarba masnom farbom, bilo bi idealno, ali nije neophodno). Vrata i eventualni prozori na prostoriji trebaju da standardno dobro zaptivaju, onoliko koliko je potrebno da bi bio sprečen ulaz insekata i glodara. U prostoriji treba ugraditi jedan lavabo za pranje ruku. I to je sve.

Konačni stav Uprave za veterinu je da se ne može prihvatiti klasična kuhinja za ovu namenu, ako se u njoj priprema hrana, bez obzira što se ne priprema istovremeno sa vrcanjem meda. Može se koristiti kuhinja svakako, ali samo ako se u njoj ne sprema hrana (recimo kuhinja u nekom drugom objektu na placu pčelara, ili druga kuhinja u kući koja ima samo tu namenu). Čak i da je klasična kuhinja konačno prihvaćena kao rešenje, onda bi pčelar za čuvanje meda morao da ima još jednu prostoriju, tako da je ovo rešenje mnogo bolje, jer vam je za sve dovoljna samo jedna prostorija. 

Zahvaljujemo se načelnici Tamari Bošković, načelniku veterinarske inspekcije Zoranu Ivanoviću i savetnici Ani Mikelić na podršci i razumevanju u celom ovom procesu konačnog zaokruživanja ovog dugogodišnjeg problema koji je konačno rešen. Posebnu zahvalnost upućujemo direktorki Uprave za veterinu Emini Milakari i ministru poljoprivrede Branislavu Nedimoviću na konstantnoj podšci usaglašavanju naših propisa sa evropskim principima. Ponovo napominjemo da je postojanje ovakve prostorije zakonska obaveza pčelara i da bez toga ne mogu da plasiraju med na tržište, ni na malo ni na veliko. Ovakvo rešenje predstavlja ogromnu pomoć srpskim pčelarima, jer sada svaki pčelar, kao i u EU, može da dobije svoj RS broj i legalno plasira med na pijacama, izložbama, sajmovima, kao i na veliko… 

Do sada je u Upravu za veterinu stiglo oko 150 zahteva, za oko 70 su već poslata rešenja. Apelujemo na pčelare da što pre pošalju zahteve, kako bi što pre dobili svoj RS broj. Sve potrebne informacije o tome možete naći OVDE

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien