SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

PČELARSKO ČUDO U EVROPIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.062

Na agendi Evropskog parlamenta za sledeću plenarnu sednicu u Briselu 28. februara 2018. godine našao se predlog nove rezolucije Evropskog parlamenta, sa rešenjima koja ko juče niko nije mogao ni da sanja. Prosto rečeno, Evropa se budi!

Naime, od 2004. godine EU izdvaja godišnje 32 miliona evra za nacionalne programe razvoja pčelarstva, a od tada do danas je broj košnica u EU porastao za 47,8 procenata, predlog je da se i novčani iznos podrške podigne za taj procenat, na 47 miliona evra godišnje. 

Predlog je da se od 2020. godine uvede direktna podrška pčelarima po pčelinjoj zajednici. 

Predlog je da se uvedu poreske olakšlice za pčelare s obzirom kakvu korist društvu donosi pčelarstvo. 

U cilju podrške selećem pčelarenju, predlog je da se uvedu olakšice za pčelare, posebno da se ukine obaveza posedovanja tahografa za udaljenosti preko 100 km. 

Za nas su posebno interesantni predlozi mera koje Evropski parlament očekuje od država članica i Komisije, a to je da prisile proizvođače meda u trećim zemljama koji se koriste nepoštenim metodama te pakere meda i trgovce medom koji namerno mešaju falsifikovani uvezeni med s visokokvalitetnim evropskim medom da deluju u skladu sa pravom EU-a.

Evropski parlament poziva Komisiju da razvije delotvorne postupke laboratorijskih analiza (npr. ispitivanje nuklearnom magnetnom rezonancom) pomoću kojih se mogu utvrditi sve sofisticiraniji postupci falsifikovanja meda. 

Evropski parlament predlaže da EU uvede praćenje sigurnosti hrane u postrojenjima za pakovanje meda u kojima se obrađuje i uvezeni med; to bi se moglo postići izmenom Uredbe (EZ) br. 853/2004.

To bi omogućilo da se nadzor od strane EU-a primenjuje na pakere meda u zemljama koje nisu članice EU-a, čime bi se omogućilo službenim nadzornim telima da otkriju je li korišten falsifikovani med i da ga uklone iz lanca snabdevanja hranom. 

Evropski parlament očekuje da med od trenutka kada se izvadi iz košnice uvek bude prepoznatljiv te da se može razvrstati prema njegovom biljnom poreklu, bez obzira na to je li reč o domaćem ili uvezenom proizvodu. 

Budući da je u državama članicama teško odrediti vrste monoflornog meda, predlaže se dodavanje opisa njegovih svojstava u „Direktivu o medu” (2001/110/EZ). 

Evropski parlament svestan je praktične važnosti sistema ranog upozoravanja za hranu i hranu za životinje (RASFF) te stoga poziva Komisiju da uvek na njegov popis stavlja slučajeve očigledno lažnog meda. 

Evropski parlament traži od Komisije da iznese predlog o uključivanju meda u područje primene Uredbe (EZ) br. 853/2004. 

Evropski parlament poziva Komisiju da momentalno zabrani distribuciju meda dobijenog korištenjem filtera koji sadrže smolu jer takav med nema nikakvu biološku vrednost. 

Evropski parlament poziva Komisiju da u skladu s Uredbom (EZ) br. 1036/2016 temeljno ispita uvoz velikih količina meda iz Kine i da posebno istraži delovanje trgovačkih društava koja izvoze med iz Kine te da proceni kvalitet, količinski udeo i nivo prodajne cene meda na tržištu meda u EU-u. 

Evropski parlament poziva Komisiju da, u skladu s Uredbom (EZ) br. 882/2004 (kasnije Uredbom (EU) 2017/625), zahteva službeno ispitivanje uzoraka pošiljki meda iz trećih zemalja na spoljnim granicama EU-a. 

Evropski parlament podseća Komisiju da potrošači imaju pravo da znaju mesto proizvodnje za sve prehrambene proizvode; međutim, oznake „mešavina meda iz država članica EU”, „mešavina meda iz država koje nisu članice EU” i posebno „mešavina meda iz država članica EU i meda iz država koje nisu članice EU” potpuno sakrivaju poreklo meda od potrošača. 

Evropski parlament traži da se oznaka „mešavina meda iz država članica EU i meda iz država koje nisu članice EU” zameni navođenjem zemlje ili zemalja iz kojih potiče med korišćen u proizvodnji konačnog proizvoda i da se navedu redosledom koji odgovara udelima korišćenim u konačnom proizvodu. 

Evropski parlament podržava ideju država članica da se uvede obveza navođenja mesta proizvodnje na medu i drugim pčelinjim proizvodima, kao što je slučaj s određenim vrstama mesnih i mlečnih proizvoda. 

Sve su ovo AVANGARDNI predlozi za kojima pčelari EU i svih poštenih proizvođača meda van EU, vape godinama i decenijama unazad. Neformalno je poznato da su svi nakaradni propisi EU koje sada Evropski parlament zahteva da se promene, zapravo nastali kao posledica lobija uvoznika meda. 

Ovo su dobre vesti za pčelare Srbije na duge staze, i dolaze U PRAVI ČAS, kada SPOS gradi sopstveni pogon za prikupljanje i plasman meda svojih članova! 

Veo predlog Rezolucije pročitajte OVDE (na hrvatskom je jeziku), bićete prijatno iznenađeni, jer razumnih i logičnih predloga u njoj ima mnogo više nego što smo mi ovde naveli! 

NEKA NAM JE SA SREĆOM! Neka padne mrak falsifikatorima i neka zasija svetlo pravim pčelarima i kvalitetnom medu njihovih pčela! 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE