SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ПОЧИЊЕ УЗОРКОВАЊЕ МЕДА ОД ПОНЕДЕЉКАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.731

Као што је већ објављено, пријава свих врста меда које пчелари имају на располагању, на основу првог позива (ОВДЕ), траје до 10. августа. Истог дана, у понедељак, 10. августа, екипа „Нашег меда“ креће у узорковање меда.

Узорковање ће бити одрађено у најкраћем могућем року. 

Мед ће се узорковати у постојећој амбалажи, из техничких разлога, а свака канта или буре ће након узорковања бити запечаћено специјалним пломбама „Нашег меда“. 

На лицу места, приликом узорковања, апаратом ће се мерити боја меда у свакој амбалажи посебно. 

Од сваког пчелара узимаће се један збирни узорак из свих јединица амбалаже у количини од 1 кг за багремов мед и 1,5 кг за шумски мед, плус по 300 г из сваке јединице амбалаже. Препоручује се пчеларима да мед пре узорковања преруче у амбалажу у коју стаје већа количина меда. 

Ако је дошло до издвајања течне фазе меда на површини јединице амбалаже, пчелар мора тај танак слој течног меда да уклони пре доласка узоркивача „Нашег меда“. 

Ако пчелар поред багремовог и шумског меда има и друге врсте меда (прави ливадски, липов, сунцокретов и друге), ако жели, узоркивачи ће и за тај мед узети узорке, иако за сада немамо цену за тај мед, али ћемо је у догледно вероватно имати, па ће пчеларима бити понуђена. 

Ако анализе покажу да узорковани мед одговара захтевима купца, плаћање меда биће обављено након потписивања уговора, у 100%-ном износу пре преузимања меда од стране „Нашег меда“, односно пре изласка меда из домаћинства пчелара! 

Пчелари ће бити обавештавани о што приближнијем термину доласка узоркивача, најчешће врло прецизно, неколико дана пре њиховог доласка, телефонским позивом. 

Пошто по новим прописима нико не може предати мед на откуп без РС броја, Погон „Наш мед“ ће и код пчелара без РС броја узорковати мед, али пчелар мора под хитно упутити захтев Управи за ветерину, и за око 20 дана добиће решење о додели РС броја, тек тада ће мед моћи да буде откупљен. Све о томе како да дођете до РС броја прочитајте ОВДЕ

Плаћање ће се обавити по средњем курсу Народне банке Србије на дан исплате. Актуелне цене меда погледајте ОВДЕ

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien