SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

POKRENIMO POGON „NAŠ MED“ ODMAH



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 10.578

Izvršni odbor SPOS-a uputio je istorijski poziv članovima SPOS-a, sa rokom okončanja procesa do 15. juna ovde godine.

 

ISTORIJSKI POZIV IZVRŠNOG ODBORA SPOS-a

POKRENIMO POGON
„NAŠ MED“ ODMAH

 

Poštovani pčelari,

Iza nas je najteži deo posla u obezbeđivanju sigurnog plasmana našeg meda. Zahvaljujući Vašem poverenju u SPOS, i SPOS-ovom ispunjenju obećanja, iz najlepše livade u Rači izrastao je PONOS SVIH NAS – velelepni Pogon za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a „Naš med“ doo, na preko 1500 kvadratnih metara.

Pogon je opremljen svom opremom neophodnom za plasman meda na veliko – u buradima. Zahvaljujući razumevanju države Srbije i opštine Rača, ali i sopstvenim sredstvima i donacijama, do sada je uloženo preko 1.400.000 evra. 

Setite se samo svih muka koje smo doživljavali od ideje do realizacije. Od slikanja nevernih Toma na praznoj livadi PRE polaganja kamena temeljca i tvrdnji da gradnja Pogona nikad neće biti ni započeta, pa do tvrdnji da nikad neće biti završena gradnja. Međutim, svima smo pokazali da kada u nešto veruješ, to i dobiješ – na način, da prosto ne poveruješ!

Međutim, zbog epidemije korona virusa, sve je stalo. Najpre nije moglo da dođe do probnog rada, jer je na dan otvaranja oprema trebala da bude napunjena medom i u funkciji, a što je shodno ugovoru trebao da obezbedi automatičar iz firme IPROS iz Slovenije, koja je isporučilac procesne opreme za naš Pogon. Ali, zbog zabrane ulaska stranaca u Srbiju, to je postalo nemoguće, te trpimo prazan hod.

Sama epidemija pomerila je sve privredne tokove na planeti u totalnu neizvesnost za najmanje tri meseca, a svima je jasno da će taj period biti mnogo duži. Država Srbija pomogla je privredne subjekte, pa i “Naš med”, sa 30.000 dinara po radniku tokom tri meseca, ali to je samo deo troškova koji idu, a nema prometa meda koji bi troškove pokrivao. Očekujemo da početkom juna Slovenci dođu da sprovedemo probni rad, možda će i zvanično otvaranje Pogona da usledi sredinom juna, ali dolazimo u kritičnu fazu apsolutnog nedostatka sredstava za operativni rad tj. održavanje rada Pogona. 

Ukratko, Pogon neće moći da krene sa plasmanom meda ako hitno ne obezbedimo neophodna sredstva koja daleko prevazilaze 10.000.000 dinara za naredni period, a realno očekujemo da će u tom periodu Pogon ostvariti promet meda koji će mu omogućiti samoodrživost, jer u ovoj godini ćemo konačno imati izvesne količine bagremovog meda.

Mi se ne bojimo kako ćemo u dogledno vreme naći 470.000 evra za nabavku nedostajuće opreme za plasman meda u teglama, jer ćemo pre ili kasnije uspeti da nađemo donatora ili saradnika.

MEĐUTIM, PROBLEM NAM JE NEDOSTAJUĆIH STOTINAK HILJADA EVRA KOJI SU NEOPHODNI ZA OPERATIVNE TROŠKOVE, A U TU SVRHU DONATORA NEĆEMO NAĆI, JER NIKO NE PRUŽA TAKVU VRSTU POMOĆI.

IO SPOS-a Vas poziva da stavite prst na čelo i DOBRO promislite kako da SVI pomognemo da Pogon ŠTO PRE počne da radi, jer svake godine svi zajedno gubimo milione evra na razlici u ceni između realne tržišne i one koja nam se nudi.

POZIVAMO

SVAKOG ČLANA SPOS-a, bez obzira da li je već uplatio donaciju za Pogon ili ne, da od 100 evra koje država daje svakom punoletnom građaninu radi delimičnog saniranja posledica epidemije korone, izdvoji 50 evra i pomogne da saniramo iste takve posledice u pčelarstvu, te da Pogon ŠTO PRE PRORADI i konačno nas oslobodi muka oko plasmana meda!

Znamo da je to veliko odricanje, ali je ipak mali korak svakog od nas, kada znamo šta će nam doneti!

Kako ne bismo propustili sezonu,
rok za uplatu je 15. avgust 2020. godine!

Račun za uplatu je: 340-11000568-51, poziv na broj 100: 

VAŽNA NAPOMENA:

Za one koji su već uplaćivali donaciju, smatraće se da su ovu novu donaciju uplatili u godini uplate njihove prve donacije, što će im omogućiti da ostvare pravo na viši rang Kartice lojalnosti SPOS-a, ako je već nisu stekli.

Oni koji će ovu donaciju (ili veću, ako imaju mogućnosti i razumeju važnost opstanka pčelarstva) uplatiti po prvi put, takođe imaju pravo na odgovarajuću Karticu lojalnosti SPOS-a, shodno objavljenim pravilima (www.spos.info/pravila-za-dodelu-kartica-lojalnosti-spos-a).

 

KAKO ĆE POGON DONETI
BOLJE CENE MEDA?

 

1 – Pogon je vlasništvo svih pčelara SPOS-a i nema gazdu koji očekuje profit, već će profit biti ugrađen u cenu meda za pčelara.

2 – Od prvog dana plasmana meda, apsolutno svi troškovi rada Pogona biće javno dostupni svim pčelarima SPOS-a, kao i svi ugovori sa kupcima meda, tako da ćemo razviti apsolutno poverenje kako sa pčelarima, tako i sa potrošačima meda.

3 – Svaki pčelar koji preda med Pogonu radi daljeg plasmana, imaće informaciju po kojoj ceni je svaki drugi pčelar predao. Tako zaustavljamo praksu da neki pakeri meda pojedinim pčelarima daju veće otkupne cene kako bi oni svojim autoritetom ubedili više drugih pčelara da po cenama nižim od realnih predaju med.

4 – Mnogo pčelara SPOS-a tvrdi da imaju malo košnica, da nikad neće predati med nekome radi daljeg plasmana “jer se to ne isplati”. Istina je drugačija, jer jednostavno nisu upoznati sa principima rada Pogona. On ne samo da će omogućiti pčelarima sa manjim brojem košnica da sami plasiraju med u tegli SPOS-a i tako postignu veću cenu, već će u najskorije vreme nakon nabavke opreme za tegliranje meda, vršiti otkup retkih medova koji se sad skoro nikad ne otkupljuju kao posebna i vredna vrsta meda (pravi livadski med, šumski, bagremčev, repičin i slično) i to po visokim cenama, te ih plasirati kao ekskluzivu u izabranim marketima.

5 – Kada se med pčelara nađe na tržištu bez posrednika i bude dobro marketinški obrađen, automatski će porasti i cena meda na malo kod pčelara na kućnom pragu. Jer, svaki pravi potrošač sada će imati priliku da konačno nabavi pravi med sa garancijom kvaliteta, i za to je spreman da plati veću, tj. realnu cenu.

6 – U Srbiju je krajem aprila 2020. uvezen med iz Moldavije po krajnjoj ceni od 2,2 evra. Takav prirodni med ovih dana će se bez problema moći naći u trgovinama, po cenama već od 450 dinara. To vodi u krah pčelarstva, tj. u probleme koje sada imaju recimo Hrvatska ili Italija, koje su preplavljene kineskim medom sumnjivog kvaliteta uvezenim po smešnim, nemogućim cenama. JEDINI SPAS od takve nelojalne konkurencije jeste ISKLJUČIVO plasman domaćeg meda sa garancijom kvaliteta, u posebnoj ambalaži, koja će ga razlikovati od uvoznog meda, i naravno kvalitetan marketing domaćeg meda, koji može napraviti samo naš zajednički Pogon, jer smo kao pojedinci apsolutno nemoćni za tako nešto. Pčelari sa malim brojem košnica koji to ne shvate danas, nestaće već sledeće godine, jer će, pošto je krenuo uvoz meda (koji smo najavili i pisali o problemima koje će doneti još 2009. godine u časopisu), gajenje pčela morati da sufinansiraju od drugih prihoda.

7 – Na osnovu serijskog broja svake tegle SPOS-a u prometu, svaki potrošač će tačno moći da zna sa kog terena je taj med sakupljan, u koje vreme, čak i od kojih pčelara je med u toj tegli. To će razviti izuzetno jako poverenje sa potrošačima, te će na kraju oni kupovati samo med iz Srbije u našoj tegli. Jer, zamislite sebe. Da li bi ste više voleli da kupite jabuke za koje tačno znate gde su odgajene, ko ih je gajio, kako i čime ih je tretirao, i da odgajivača možete u svakom trenutku da posetite i u sve se i lično uverite, ili biste radije kupili jabuke iz Moldavije ili Kine, o kojima nećete znati apsolutno ništa?

8 – Kada se tržište stabilizuje i cena meda konačno postane realna u Srbiji, svaki pčelar će imati motiva da dalje širi pčelinjake i samim tim ostvari veći prihod, a sa dovoljnim brojem košnica, i živi od pčelarstva!

Vrlo dobro znate da je SPOS do sada ostvario sve planove i ispunio sva obećanja! Zato podržite i ovaj plan i uplatite bar predloženih 50 evra od 100 koje ste dobili od države (država će vam ih uplatiti najkasnije do 7. juna), da konačno pokrenemo Pogon, koji je završen i opremljen za momentalni početak rada, tako malo nedostaje da pčelari SPOS-a postanu svoji na svome i da ih više niko ne ucenjuje!!!

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien