SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

REGULISANO KRETANJE POLJOPRIVREDNIKA NOĆU TOKOM VANREDNOG STANJADatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 17.034

Министарство пољопривреде објавило је процедуру добијања дозволе за кретање до имања пољопривредника током ноћи од 20 до 5 сати ујутру.

Преносимо га у целости: 

У случају примене неопходних агротехничких мера, а посебно ради заштите засада од мраза, током периода забране кретањa (20:00 – 05:00 часова), сваки пољопривредни произвођач (власник или корисник засада или друге пољопривредне површине) је дужан да поднесе захтев за одобрење кретања Управи за заштиту биља на мејл [email protected], односно на одговарајући број телефона, са приложеног списка, према одсеку односно округу за који се тражи дозвола за кретање. У наведеној пријави потребно је навести име и презиме лица број личне карте и адресу  које ће се кретати у периоду од 20 до 05 часова, број пољопривредног газдинства, локацију где ће се спроводити агротехничке мере, као и време и дан када ће бити спроведене мере. Дозвола кретања ће важити само за наведени дан у периоду од 20 до 05 часова. Рок за одговор на поднети захтев је до 48 часова.

Списак телефона путем којих се може поднети пријава:

0648818449 за Округе: Јужнобачки, Средњебанатски, Јужнобантски, Севернобанатски, Севрнобачки, Западнобачки и Сремски

0648818486 за Округе: Град Београд, Подунавски, Браничевски, Зајечарски, Борски, Поморавски, Нишавски, Јабланички, Пчињски, Топлички и Пиротски

0648818412 за Округе: Мачвански, Моравички , Колубарски, Златиборски, Расински и Рашки

 

У овој процедури се пчелари не наводе експлицитно, као ни селидба пчела, али сваки пчелар има регистрован пчелињак на некој парцели, и ту парцелу свакако може да посети не само ради пчела, већ и зарад других потреба на парцели. Такође и парцела где селите пчеле има исти статус, те се ова процедура може применити на те две локације у истој ноћи, нема ниједне одредбе овог упутства која то не дозвољава. 

Кретање пчелара старијих од 65 година током дана, иако је обећано, још увек није решено, тако да ћемо вас правовремено обавестити о исходу преговора СПОС-а са надлежнима по том питању, јер се након увођења строге забране кретања, много тога променило из корена, а постоје шансе и тек да се мења, те да се може очекивати и тотална забрана кретања и током дана, јер становништво не слуша препоруке надлежних државних органа и својим несмотреним поступцима шири болест, па ће сада због једног броја неодговорних, сви одговорни имати штету. Уосталом, КАО И УВЕК. Зато ћемо ваљда једном заувек запамтити ДА СЕ НЕОДГОВОРНЕ ОСОБЕ У ДРУШТВУ НЕ СМЕЈУ ТОЛЕРИСАТИ НИКАД И НИ У КОМ СЛУЧАЈУ, јер само праве штету одговорнима, без последица по њих. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien