SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SASTANAK SA DIREKTOROM UPRAVE ZA VETERINUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.701

U četvrtak, 29. oktobra 2015. godine, održan je sastanak predstavnika SPOS-a sa direktorom Uprave za veterinu, kao i rukovodiocem Grupe za obeležavanje i sledljivost životinja, povodom problematike donošenja novog Pravilnika o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela.

Kao što je poznato, SPOS je učestvovao u radu radne grupe za izradu novog Pravilnika o kvalitetu meda i drugih proizvoda pčela. Posle nekoliko teških, često i dramatičnih sastanaka, kojima su prisustvovali i predstavnici otkupljivača meda, uspeli smo da se nekako usaglasimo oko nacrta teksta novog Pravilnika, koji je zatim otišao u dalju zakonsku proceduru. Najveći problem smo imali zato što se SPOS zalagao za uvođenje nove metode za analizu meda, shodno odluci Skupštine SPOS-a, tj. analize na stabilne izotope, koja nedvosmisleno može da utvrdi da li je medu bilo šta dodato (šećer, kukuruzni sirup ili bilo šta drugo što nije med). Na kraju smo se usaglasili u potpunosti sa većinom članova radne grupe, sa stavom da se planira prelazni period od nekoliko meseci. Od tada je prošlo nekoliko meseci, a Pravilnik nije donet.

Međutim, nedavno smo dobili finalnu verziju koja je prošla sve dalje instance, i iz koje je predmetna analiza u potpunosti izbačena (jeste navedeno da je MOGUĆE raditi i druge analize, ali u Srbiji to znači isto kao kad bi stajalo i da se „neće raditi“ druge analize)! Reagovali smo i sastanak je zakazan za 29. oktobar 2015. godine.

Sastanku su ispred Uprave za veterinu prisustvovali direktor Uprave za veterinu gospodin Dejan Bugarski, i rukovodilac Grupe za obeležavanje i sledljivost životinja gospodin Zoran Ivanović. SPOS su predstavljali predsednik i zamenik predsednika SPOS-a, dr med. Rodoljub Živadinović i Milutin Petrović. Ispred Hemijskog fakulteta, na poziv SPOS-a, prisustvovala je prof. dr Dušanka Milojković Opsenica, članica Međunarodne komisije za med (IHC) kao najveći srpski ekspert u ovoj oblasti.

Sastanak nije bio nimalo lak, naprotiv, ali je zaista bio veoma korektan i otvoren. Predstavnici Uprave za veterinu su nas u potpunosti podržali u nastojanjima da se tržište meda u Srbiji dovede u red, te da zajedno radimo na istom zadatku, ubeđujući nas da i ovakav Pravilnik daje mogućnost da se po utvrđivanju sumnje od strane inspektora može raditi i ta analiza, ali mi nikako ne možemo da se složimo samo sa mogućnošću, već zahtevamo da ova analiza bude obavezna. Ona ne mora biti obavezna prilikom stavljanja meda u promet, ali kada neko posumnja u kvalitet nekog meda na tržištu i prijavi ga inspekciji, inspektor MORA da ima OBAVEZU da med pošalje i na analizu na stabilne izotope, da bi se videlo da li je, i što je još važnije, šta je eventualno dodato medu, ili možda meda u tegli uopšte i nema, što je sve češća pojava koja uništava srpsko pčelarstvo.

Izneli smo konačan stav SPOS-a, zasnovan na odluci Skupštine SPOS-a sa početka ove godine, da NIPOŠTO ne možemo da prihvatimo Pravilnik koji nema gore navedeni zakonski obavezan način kontrole, i da ako srpski potrošači ovakvim Pravilnikom budu stavljeni u nižerazredni položaj u odnosu na potrošače u EU gde se ovakva kontrola itekako može da radi, pčelari SPOS-a biće naterani da organizovano protestvuju ispred svih opštinskih zgrada u celoj Srbiji, i naravno u Beogradu, u istom danu. Ovo će biti iznuđen potez, i to prvi u nizu, jer je zaista neshvatljivo da srpski inspektor ne može da nepobitno utvrdi da li je med pravljen u nekoj laboratoriji ili pogonu, ili potiče od pčela. Pčelare posebno zabrinjava što se ovim Pravilnikom dozvoljava stavljanje u promet, pa i maloprodaja, pekarskog meda (med koji je pregrejan prilikom dekristalizacije, ili je započeto vrenje ili je provreo), koji je namenjen samo za kuvanje i pečenje, i sve bi bilo u redu kada bi ovakva analiza bila obavezna prilikom kontrole zbog prijave građana da je med eventualno sumnjivog kvaliteta. Jer, pekarski med može recimo da ima znatno poremećene nivoe laboratorijskih parametara, i kao takav je dobar za pečenje i kuvanje, ali uzalud sve to ako on uopšte nije med! Prema našim pokazateljima, falsifikovanog meda je opet sve više na tržištu, i ovakav Pravilnik sa slabim nivoom kontrole koja je zamišljena, bio bi podstrek falsifikatorima da nastave još žešćim tempom. Zato je njegovo donošenje u ovakvom obliku, bez eksplicitnog navođenja OBAVEZE inspektora da prilikom vanrednih kontrola kvaliteta, zbog prijave građana, med pošalje OBAVEZNO i na analizu na stabilne izotope, zapravo SMRTNA PRESUDA SRPSKOM PČELARSTVU, i niko je ne može prihvatiti, ma ko bio u rukovodstvu srpske pčelarske organizacije.

Ovih dana je zamenik predsednika SPOS-a o tome razgovarao sa državnim sekretarom Ministarstva poljoprivrede gospodinom Željkom Radoševićem, u toku je zakazivanje sastanka sa ministarkom poljoprivrede, a obavešten je i savetnik za poljoprivredu premijera Srbije, gospodin Dragan Glamočić. Nadamo se uspešnoj reakciji i omogućavanju potpune kontrole kvaliteta meda na tržištu Srbije. Sve drugo, sem toga, neprihvatljivo je za sve poštene pčelare Srbije, jer će značiti kraj pčelarstva kakvo poznajemo. I sada smo na velikim mukama sa nelojalnom konkurencijom brojnih falsifikatora, ali sa neadekvatnom kontrolom koju i sada imamo, kada se bude primenila na pekarski med, srpsko pčelarstvo biće bačeno na kolena.

Pčelare pozivamo na punu budnost i praćenje razvoja situacije, i spremnost za borbu za svoja prava. Na kraju krajeva, to je borba za opstanak srpskog pčelarstva. Nadamo se da do toga neće doći, te da ćemo uspeti da postignemo minimalne ciljeve koje imamo, za zelenim stolom, te da neće biti potrebe za tako nečim, kao što smo i do sada uspevali da imamo odlične odnose sa državom i puno razumevanje, ali ovog puta se ne sme ništa prepuštati slučaju, iako se opravdano nadamo da će ovaj eksces morati da se reši na najnormalniji način, jer je naš zahtev apsolutno opravdan i minimalan, ne tražimo ništa nemoguće niti nedostižno. Jer, to su opšti ciljevi, bitni i za naše potrošače i za nas pčelare. Obratićemo se i premijeru lično narednih dana, ako se situacija ne bude odvijala u razumnom pravcu, mada smatramo da nema razloga da se odvija tako, kada smo svi na istom zadatku, i SPOS i Uprava za veterinu i Ministarstvo poljoprivrede, a to je da se za tržište obezbedi ispravan med. Ništa više od toga, ali ništa ni manje.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien