SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

SVILAJNAC SA SLOVENCIMA GRADI NAJVEĆI PČELARSKI CENTAR NA BALKANUDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 2.820

Opštine Svilajnac i Radovljica danas su u tom gradu u Sloveniji potpisale protokol o realizaciji projekta osnivanja i izgradnje velikog Pčelarskog centra u Srbiji u vrednosti od milion evra.

U organizaciji Skupštine opštine Svilajnac 50 pčelara boravilo je u Radovljci i posetilo Pčelarski centar u tom gradu.
– Očekujem da za dve godine realizujemo ovaj projekat u okviru Poljoprivredno-veterinarske škole. Na ovaj način Svilajnac će postati centar pčelarstva u Srbiji i na Balkanu. Cilj je povećanje proizvodnje meda i otvaranje mogućnosti pčelarima da proizvode plasiraju na tržište EU – izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović.

Pčelari će moći da se edukuju, a opština će pomoći iz budžeta unapređenje pčelarstva kao i dostizanje standarda neophodnih za izvoz u EU. U tom centru će pčelari će predavati med koji će se plasrati u EU, a dobijati neophodan repromaterijal.

– Saradnja dve opštine intezivna je već pet godina. Realizovali smo projekat unapređenja opštinske uprave, sada radimo na Pčelarskom centru u Svilajncu. Stvar je u podizanju kvaliteta meda, jer sa ovog podneblja dolazi najbolji med u Evropi. Srbija i Slovenija su prijateljske države i primer saradnje naše dve opštine govori o tome – kaže župan Radovljice Ciril Globočnik.

Direktor Poljoprivredno-veterinarske škole Zoran Radosavljević najavio je da će ta škola jedina u Srbiji otvoriti smer pčelar.

Ceo tekst u Blicu sa slikama pogledajte OVDE.

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE