SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

TEŠKI IZAZOVI PČELARSKE 2023. GODINEDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 4.558

Završen je časopis „Srpski pčelar“ za septembar 2023. godine.

Mi pčelari nalazimo se u septembru, prvom jesenjem mesecu, najbogatijem godišnjem dobu, pa ipak postavljamo sebi pitanje jesmo li i kako pčelarili, kao i da li smo se „obogatili“ ovoga leta.

 

U ČITANJU JE ODGOVOR 

 

Inspirisan stihovima iz pesme „Septembar“ Stevana Raičkovića, autor pisma za septembar svoje stavove i iskustva prenosi precizno, sugestivno i nadahnuto. U sintezama teorijskih stavova i kritičke analize povezane sa ličnim iskustvima i doživljajima, autor je duboko pronikao u mudrost košnice i ostvario izuzetne domete modernog pčelarstva.

Vođeni umom i obasjani duhom dobrote, sa shvatanjem da smo kao pčelari saradnici božji na ovoj njivi prolaznosti, veliki broj pravih pčelara razmišlja, radi, uči i stvara uprkos nevoljama i lošim godinama ili datim okolnostima. Neki razmišljaju da odustanu, neki su odustali. Ako je samo novac bio motiv, onda je to logičan izbor. Neko je davno rekao da je pčelarstvo često neuzvraćena ljubav. Takva je i ova 2023. godina. Čemu nas mogu naučiti i koje pouke nam daju loše pčelarske godine?

Američka kuga ne prestaje da bude zastrašujuća pretnja pčelarstvu ne samo u Srbiji, već i u celom svetu. Koje su to mere prevencije, sprečavanja, suzbijanja i iskorenjivanja bolesti? Kako je razlikovati od drugih bolesti?

Saznajte iskustva iz prakse u ranom prepoznavanju i otkrivanju američke kuge legla koja nisu do sada poznata stručnoj javnosti i nisu opisana u literaturi.

Do kojih rezultata je došao domaći istraživački tim ispitujući vazduh u košnici, kao pokazatelj zdravstvenog stanja zajednice?

Gde nestade pčelarsko sveto trojstvo? Je li vreme za sva zvona?

Kompletan sadržaj broja za septembar pogledajte OVDE.

 

ČITAJTE I PIŠITE ZA „SRPSKI PČELAR“ JER VAS PORED NOVČANOG HONORARA ZA NAJBOLJITEKST I NAJBOLJU FOTOGRAFIJU ČEKAJU I VREDNE NAGRADE, ČAK DVE CENTRIFUGE PO BROJUZA NAJBOLJE TEKSTOVE, A SATNE OSNOVE I HRANILICE ZA NAJBOLJE FOTOGRAFIJE

 

Uputstvo o članarini SPOS-a i pretplati na časopis „Srpski pčelar“ za 2024. godinu možete naći na veb-sajtu www.spos.info/ustedite-1000-dinara-na-clanarini i www.spos.info/samo-255-evra-za-inostranstvo-za-digitalni-casopis-srpski-pcelar i u „Srpskom pčelaru“ za jun na str. 364 i u ovom broju na 555. strani.

 

Novi obrazac za učlanjivanje u SPOS za 2024. godinu preuzmite OVDE na ćirilici i OVDE na latinci, a štampan je i na unutrašnjim stranama omotnice ovog broja časopisa.

 

ŠTAMPANJE I SLANJE ČASOPISA

 

Časopis će se štampati u ponedeljak, utorak i sredu, 21, 22. i 23. avgusta, a pakuje se i šalje u četvrtak i petak, 24. i 25. avgusta, i već od subote, 26. avgusta, stizaće na adrese pčelara širom Srbije i inostranstva.

 

U slučaju kašnjenja, interesujte se kod svog poštara obaveznim podnošenjem pisane žalbe, jer pošta samo tada sprovodi akciju potrage za časopisom.

 

„Srpski pčelar“ je 126 godina

pouzdan savetnik pčelarima i

hroničar događaja u pčelarstvu 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE