SPOS logo
 • Bulgarian
 • Croatian
 • English
 • French
 • German
 • Hungarian
 • Macedonian
 • Romanian
 • Russian
 • Serbian
 • Slovenian
 • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

У СРБИЈИ БОРАВИ ПРЕДСЕДНИК МЕЂУНАРОДНЕ КОМИСИЈЕ ЗА МЕД (IHC) ПРОФ. ДР ДРАЖЕН ЛУШИЋDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.446

На позив Хемијског факултета а у сарадњи са Савезом пчеларских организацијка Србије и Погоном за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а ”Наш мед” доо, у Србији од данас борави нови председник Мерђународне комисије за мед (IHC) проф. др Дражен Лушић, који ће одржати предавање и бесплатну радионицу ”Сензорна анализа меда”, састати се са представницима СПОС-а и посетити Погон ”Наш мед” доо.

 

БЕСПЛАТНА РАДИОНИЦА:

СЕНЗОРНА АНАЛИЗА МЕДА

Сензорна својства меда су један од најважнијих аспеката у одређивању аутентичности, порекла и квалитета меда. Сензорна анализа употпуњује физичко-хемијску и мелисопалинолошку процену својстава меда. Kао саставни део карактеризације, то постаје посебно евидентно када се утврђује да ли мед испуњава такозвани сензорни стандард који је за њега типичан.

Ова радионица је осмишљена да понуди уводни курс у сензорну процену меда. Учесници ће бити суочени са основним елементима сензорне анализе меда, примењеним у скринингу и селекцији меда. Ови елементи ће бити прилагођени основном потрошачком нивоу.

Радионица се састоји од вођеног сензорног оцењивања неколико различитих врста меда. Они ће бити процењени према квалитативној и квантитативној процени сензорних параметара. Учесницима ће помоћи „мапа ума“ која ће служити као водич за процену основних показатеља изгледа, укуса, мириса и тактилних својстава за сваки појединачни узорак меда. Такође ће бити обезбеђен посебан регистар појединих термина који се користе као дескриптори, а биће направљена и збирна листа оцена добијених током радионице.

 

КАКО СЕ ПРИЈАВИТИ ЗА БЕСПЛАТНУ РАДИОНИЦУ?

 

Хемијски факултет Универзитета у Београду и ИноваЛаб – Лабораторија за испитивање аутентичности хране Иновационог центра Хемијског факултета у Београду у сарадњи са Погоном за прикупљање и пласман меда пчелара СПОС-а “Наш мед” д.о.о. имају задовољство да Вас позову на Радионицу “Сензорна анализа меда” која ће бити одржана у понедељак, 1. јула 2024. године од 13 до 15 сати у Сали за седнице Хемијског факултета, Студентски трг 12-16, Београд.

Радионицу стручно организује и води др Дражен Лушић, ванредни професор Медицинског факултета Универзитета у Ријеци. Професор Лушић је актуелни председник Хрватског удружења сензорних аналитичара меда (ХУСАМ) и председник Међународне комисије за мед (IHC).

Учешће у Радионици је бесплатно али је број учесника ограничен. Обавезна је пријава закључно са 28. јуном 2024. на адресу: [email protected] са назнаком „За_Радионицу”. 

 

Биографију проф. др Дражена Лушића можете прочитати ОВДЕ

 

 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE