SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

UŠTEDITE 1000 DINARA NA ČLANARINIDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 5.075

SPOS uvodi elektronski časopis ”Srpski pčelar” za zainteresovane pčelare, a za one koje to ne zanima ostaje štampani oblik časopisa. Da bi ceo proces bio pravovremen i adekvatan, SPOS nudi PROMOTIVNI PERIOD od 1. juna do 31. jula za uplatu članarine za 2024. sa popustom od čak 1000 dinara. Takođe, ovo omogućuje i brojnim zainteresovanim pčelarima iz inostranstva da za svega 25,5 evra dođu do elektronskog časopisa i članstva u SPOS. 

 

 

UŠTEDITE
1000 DINARA

AКO ČLANARINU ZA 2024. UPLATITE DO КRAJA JULA

 

 

 

SPOS UVODI I ELEКTRONSКO IZDANJE ČASOPISA

 

PROMOTIVNE CENE DO 31. JULA!

 

Za one koji to žele, SPOS će od januara 2024. godine uvesti elektronsku verziju časopisa ”Srpski pčelar”, po izboru – na ćirilici ili latinici. Ona će moći da se pregledava isključivo na ekranu samo jednog mobilnog telefona.

Međutim, za nju se neće naplaćivati dodatna članarina, već će članarina biti identična osnovnoj članarini SPOS-a, u koju će od sada biti uključen i elektronski časopis. Ona trenutno iznosi 3500 dinara, a članarina sa štampanim časopisom iznosi 4500 dinara. Za 2024. godinu članarina će biti podignuta manje od nivoa međugodišnje inflacije (svega za 500 dinara, umesto 733,50 dinara koliko iznosi 16,3% nivoa međugodišnje inflacije). 

Po principu ID kartica, pčelarima bi TRAJNO bili dostupni časopisi iz godina u kojima su bili članovi SPOS-a, i to ne počev od 2024. godine, već od 2013. godine, kada su ID kartice i uvedene. Recimo, članovi SPOS u nekoj godini (npr. 2024. godini), imaće dostupan časopis i iz svih godina kada su bili članovi SPOS od 2013. godine do 2023. godine. Tako biste imali pristup dragocenoj digitalnoj arhivi časopisa ”Srpski pčelar” od 2013. do 2024. godine u vašem telefonu gde god se nalazili i u bilo koje doba dana i noći.

 

1000 DINARA POPUSTA NA ČLANARINU!

 

Ali, IO SPOS-a doneo je odluku da za sve uplate članarine za 2024. godinu do kraja jula 2023. godine, ne samo da neće uračunati povećanje i od tih 500 dinara, već će i ovogodišnju članarinu smanjiti za još 500 dinara kako bi maksimalno olakšao ovaj prelaz, te će osnovna članarina iznositi 3000 dinara (sa elektronskim časopisom), a puna članarina sa štampanim časopisom 4000 dinara. Porodična članarina ostaje 900 dinara. Tako pravovremenom uplatom štedite celih 1000 dinara!

Ali to važi SAMO ZA UPLATE DO КRAJA JULA 2023. godine. Od 1. avgusta 2023. godine osnovna članarina za 2024. godinu iznosi 4000 dinara (sa elektronskim časopisom), puna članarina sa štampanim časopisom iznosi 5000 dinara, a porodična članarina 1100 dinara.

 

ISPLATA SUBVENCIJA DO КRAJA JUNA

 

Pošto će isplata subvencija po košnici ,po najavama iz Ministarstva, biti isplaćena do kraja juna, imate celih mesec dana nakon toga da uplatite članarinu za 2024. godinu sa popustom od 1000 dinara, a imate i novac za tu svrhu od subvencija.

Udruženja pčelara su dužna da novac prikupljen do kraja jula 2023. godine za članarinu za 2024. godinu prenesu na račun SPOS-a najkasnije do 7. avgusta 2023.

 

ČLANARINA ZA 2024. MOŽE DA SE UPLAĆUJE VAŠEM UDRUŽENJU VEĆ OD 1. JUNA 2023. КADA ĆE BITI OMOGUĆEN I UNOS U ELEКTRONSКU BAZU ČLANOVA (obrazac sa potrebnim podacima koji se predaju kod učlanjenja možete pronaći OVDE na latinici i OVDE na ćirilici, s tim što se za pčelare iz inostranstva dodaje i pol, a umesto JMBG koristi se datum rođenja kod unosa u bazu).

NE PROPUSTITE DA DO 31. JULA 2023. UŠTEDITE 1000 DINARA!

 

 

КAКO IZ INOSTRANSTVA ČITATI ELEКTRONSКI ČASOPIS ”SRPSКI PČELAR” I ISTOVREMENO POSTATI ČLAN SPOS-a ZA SAMO 25,5 EVRA?

 

Sa uvođenjem elektronskog časopisa, konačno se otvara mogućnost da i pčelari iz inostranstva veoma povoljno mogu da čitaju izvrsni časopis ”Srpski pčelar”, po izboru – na ćirilici ili latinici. Naravno da čitanje na taj način nije komforno kao kad je štampano izdanje u pitanju, ali s obzirom da je poštarina za štampano izdanje celih 3 evra po broju (oko 36 evra godišnje), a elektronsko izdanje će koštati svega 3000 dinara (25,5 evra) i to sa članarinom SPOS-a, naravno samo ako članarinu sa elektronskim časopisom uplatite do kraja jula!

Ako neko želi štampani časopis, onda mora doplatiti 36 evra za poštarinu (na 4000 dinara kolika je članarina sa časopisom), što znači da će svom udruženju uplatiti punu članarinu SPOS-a u iznosu od 70 evra.

Pomenute sume su sume koje se moraju naći na deviznom računu SPOS-a, bez ikakvih odbitaka (proviziju banke snosi uplatilac). Naravno, vaše udruženje će na tu sumu dodati neki sitan novac za proviziju banke, što će neznatno podići cenu članarine prema SPOS-u, ali sve je to daleko ispod 80 evra koliko će koštati štampani časopis sa isporukom u pretplati za 2024. godinu za inostranstvo. Naravno, prenos članarine sa deviznog računa vašeg udruženja ili saveza ne može se obavljati neograničen broj puta godišnje, jer provizije banaka nisu male. Vaše udruženje će racionalno odrediti te rokove, te se njima obratite. Ono što je sigurno jeste da se ova povlašćena članarina sa elektronskim časopisom za 2024. godinu mora preneti isključivo sa deviznog računa vašeg udruženja na devizni račun SPOS-a najkasnije do 7. avgusta 2023. godine. Za kasnije uplate, rok će odrediti vaše udruženje po višoj ceni koja će posle 1. avgusta iznositi 4000 dinara (34 evra), odnosno 78,5 evra sa poštarinom odnosno sa dobijanjem štampanog časopisa na kućnu adresu. Razmatra se još jedna mogućnost slanja štampanog časopisa u inostranstvo kako bi se pojeftinila poštarina, te ako uspemo u tom pokušaju, obavestićemo vas, ali za sada su mali izgledi.

 

ŠTA VAŠE UDRUŽENJE ILI SAVEZ TREBA DA URADI?

 

Vaše udruženje treba da donese odluku o učlanjivanju u SPOS koji je međunarodna organizacija već godinama unazad, i da tu odluku dostavi SPOS-u. Odluku treba da prati Pristupnica (papir na kome piše da to i to udruženje pristupa SPOS-u, sa svojim generalijama). Sve to treba skenirati, i zajedno sa Statutom udruženja i podacima o otvorenom deviznom računu udruženja, dostaviti na mejl SPOS-a [email protected]

Time je učlanjenje u SPOS završeno, i članarine se mogu prenositi SPOS-u na njegov devizni račun. Vaše Udruženje će sve vas članove unositi u elektronsku bazu članova SPOS-a, tako što će dobiti šifru za pristup bazi.

 

NE PRIMATE SAMO ČASOPIS, VEĆ STE I ČLAN SPOS-a!

ŠTA VAM TO JOŠ DONOSI? 

 

Pčelari iz inostranstva ovim postupkom nisu samo postali čitaoci časopisa ”Srpski pčelar” za svega 25,5 evra, već su i članovi SPOS-a! To znači mnogo toga!

Time imate neograničen broj besplatnih ulaza na Državni pčelarski sajam u Beogradu (do sad ste za svaki ulaz plaćali posebnu ulaznicu). Imate pravo na pristup standardu kvaliteta ”Dobra pčelarska praksa” i korišćenje tegle SPOS-a.

Кao što je poznato, brend meda pčelara SPOS-a je ”NAŠ MED”. Osmišljavanjem tog imena, predsednik SPOS-a je razmišljao i o budućnosti, odnosno na vreme kada će granice ponovo biti ”mekane” (ekonomsko ujedinjenje regiona je realna perspektiva) te ćemo tada moći da zajednički plasiramo naš zajednički med preko Pogona za prikupljanje i plasman meda pčelara SPOS-a ”NAŠ MED”. Naravno, to bi važilo samo za one koji to budu želeli, svakako će tu cena meda davati poslednju reč.

Ostale pogodnosti članstva u SPOS-u su identične kao i za sve pčelare iz Srbije (naravno one koje su primenljive na inostranstvo bez dodatnih troškova), i možete ih pronaći OVDE

 

KLASIČNA PRETPLATA NA ČASOPIS 

Klasična pretplata na časopis je 80 evra godišnje za inostranstvo (ako želite štampani časopis da primate na kućnu adresu), 50 evra godišnje ako želite elektronski časopis (ako se učlanite u SPOS, članarina sa dobijanjem elektronskog časopisa je svega 25,5 evra), a za Srbiju 5500 dinara. Naravno, to je novac koji se mora naći na računu SPOS-a, a uplatilac podnosi trošak provizije. 

 

*Sve ostale bitne informacije oko članarine identične su kao prethodne godine (OVDE). 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE