SPOS logo
  • Bulgarian
  • Croatian
  • English
  • French
  • German
  • Hungarian
  • Macedonian
  • Romanian
  • Russian
  • Serbian
  • Slovenian
  • Spanish

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

САСТАНАК СА RIO SAVA EXPLORATION  



Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.620

Компанија Rio Tinto основала је у Србији ћерку компанију Rio Sava Exploration која планира да у наредним годинама започне експлоатисати руду јадарит и производити три готова производа: литијум карбонат, квалитета погодног за производњу литијумских батерија, борну киселину и натријум сулфат. Будући комплекс Јадар налазиће се на територији општина Лозница и Крупaњ на површини од око 300 хектара. Ради се о инвестицији вредности oko 1,5 милијарди долара.

Пошто влада општа забринутост како пчелара тог краја, тако и љубитеља природе, приређен је састанак СПОС-а и представника компаније Rio Sava Exploration, ради упознавања са процесом њиховог рада у фази припреме техничке документације и добијања свих потребних дозвола за фазу изградње, оперативну фазу и фазу затварања рудника, постројења и пратеће инфраструктуре.
У разговору са Андреом Радоњић, главном саветницом за односе са медијима и комуникацију, и Маргаретом Милосављевић, вишом саветницом за заштиту животне средине, дошли смо до свих информација које смо тражили.
Rio Sava Exploration гарантује да ће сви прописи Републике Србије бити испоштовани, да ће гасови који се испуштају у потпуности бити усклађени са прописима, а да ће отпадна вода након пречишћавања делом бити враћена у процес производње, а делом испуштена у реку Јадар. Квалитет испуштене пречишћене отпадне воде биће истог или бољег квалитета од квалитета воде реке Јадра, тако да неће имати утицаја на квалитет река Јадар и Дрина. Имајући изречену тврдњу у виду, не очекује се значајан утицај на биодиверзитет река Јадар и Дрина, те верујемо да ће се рибе у реци нормално размножавати. Речено нам је  да је у току израда свих студија утицаја на животну средину у циљу прикупљања довољно информација за израду студија процене утицаја на животну средину у складу са законском регулативом Републике Србије.

Такође нам је напоменуто да је студија утицаја будућег комплекса на квалитет ваздуха укључила и кумулативан утицај из свих извора загађења, тј. студија је укључила утицај издувних гасова камиона на животну средину.

Затражили смо да нам се све наведено о процесу производње као и до сада урађене студије доставе на увид, како бисмо се уверили да се већ у процесу израде техничке документације планира поштовање свих закона у свим фазама функционисања будућег комплекса Јадар, како бисмо објавили кључне информације, што нам је и обећано.

Захваљујемо се на конструктивном састанку, а тражене информације објавићемо одмах по пристизању.

Поред свега наведеног, компанија Rio Sava Exploration исказала је спремност да пружи подршку пчеларском сектору региона у коме ће пословати кроз разне пригодне пројекте, о чему ће више бити речи у наредном периоду, кроз сарадњу са пчеларима региона и СПОС-а. 

 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE