SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

ДО 6,3 ЕВРА ЗА КИЛОГРАМ БАГРЕМОВОГ МЕДАDatum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 6.522

 

Као што смо и најавили 31. августа, цене меда на светском тржишту расту, а управо данас можемо да објавимо нову цену багремовог меда у СПОС-овом Погону „Наш мед“, која ће важити за пчеларе чији мед кроз неколико дана креће пут купца. Ако у међувремену, до преузимања меда од пчелара, цена даље буде расла, пчеларима ће бити исплаћена нова, већа цена. Чак и ако потпишу уговор на једну цену, а цена порасте, биће им исплаћена нова цена.

Основна цена килограма багремовог меда у откупу је 5,74 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,1992 евра

Власници Златне картице лојалности СПОС-у имају 0,5% већу цену, односно 5,7687 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,230196 евра

Власници Дијамантске картице лојалности СПОС-у имају 0,6% већу цену, односно 5,77444 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,2363952 евра

Власници Платинасте картице лојалности СПОС-у имају 1,6% већу цену, односно 5,83184 евра. Са ПДВ надокнадом, укупна цена коју ће пчелар добити износи 6,2983872 евра

Исплата меда се обавља у целости пре преузимања меда (тј. 90% процењене количине, јер се сматра да грешка у процени не може бити цећа од 10%, а кад се мед измери, пчелару ће се одмах након мерења доплатити разлика, или ће пчелар вратити вишак новца ако је процена била већа од 10% на штету Погона), односно пар дана пре него мед напусти магацин пчелара. 

Мед се најпре узоркује, а преузима након што анализе покажу да је добар. Узоркивачи су увелико на терену од 12. августа. Молимо све заинтересоване пчеларе да се јаве што пре како би трошкове узорковања смањили максимално, јер је прескупо више пута ићи у једну исту општину, некад и немогуће. 

Пријављујте све врсте меда за продају, не само багремов, јер ћемо јако брзо, поред понуде за шумски мед коју већ имамо (ОВДЕ), имати и понуде за липов и прави ливадски мед. Пријављујте и сунцокретов мед (и за њега се коначно отварају извесне нове могућности, чекамо расплет), као и мед од уљане репице, иако за сада немамо цену за њега која је достојна пчеларске муке, али морамо да знамо којим количинама меда располажемо да бисмо пронашли правог купца, а сигурни смо да хоћемо. Уговорити озбиљан посао без доступних количина меда је немогуће. 

Сви они који су се пријавили по претходно објављеним ценама, те им је можда мед већ и узоркован или ће бити узоркован ових дана, наравно да и за њих важи нова цена, тј. за све ће важити она цена која буде актуелна на тржишту на дан исплате меда, а мед се исплаћује пре преузимања од пчелара, како је горе наведено. 

Ако вам је потребна амбалажа за мед, ево како је можете набавити кликом ОВДЕ

Подсећамо да вам је за предају меда на откуп било којој фирми, НЕОПХОДНО да сходно Закону имате ветеринарски РС број, те што пре пошаљите захтев, трошак је само 1.920 динара, извод из катастра вам није неопходан, а све детаље о томе имате ОВДЕ. Мед слободно можете пријавити и ако немате РС број, али одмах пошаљите захтев и стићи ће на време. 

Постоји могућност да наредних дана цена меда оде још који цент навише (можда до 6,4-6,5), али то још увек није сигурно, видећемо какво ће стање бити на тржишту. Рецимо у Мађарској је откупна цена меда скочила ових дана на 6,28 евра, али се пакери меда увелико спремају да увезу мед из Кине, како сазнајемо од појединих званичника мађарског пчеларског савеза. 

 

КАКО ПРИЈАВИТИ МЕД ЗА ПРОДАЈУ

Значи, потребно је да што пре доставите следеће податке о меду који нудите, а у пријави коју ћете слати мејлом или поштом, ОБАВЕЗНО наведите следеће податке, и слободно пријављујте СВЕ ВРСТЕ МЕДА које имате за продају на горе наведени начин по максимално могућим ценама, јер ће у наредном периоду бити склапани и уговори за друге врсте меда, а морамо знати колико ког меда имамо на располагању да бисмо могли да потпишемо уговор:

1 – Име и презиме пчелара члана СПОС-а

2 – Назив друштва/удружења пчелара преко кога сте се учланили у СПОС 

3 – Адреса локације меда

4 – Мобилни и фиксни телефон, мејл

5 – Врста и количина меда која се нуди (минимум 300 кг, мада ове године прихватамо и мање количине) са навођењем године врцања меда (ако имате ПРАВИ ливадски мед са планина, то назначите као посебну врсту меда, ван цветног меда) 

6 – Наведите да ли сте потписали Уговор о лиценци за приступ Стандарду квалитета „Добра пчеларска пракса“, као и датум потписивања уговора, јер када нађемо купца кога интересује мед из стандарда, тај мед ће имати већу откупну цену 

Kонтакт особа којој шаљете наведене податке (искључиво мејлом, Вибером или редовном поштом) је комерцијалиста Погона „Наш мед“ Иван Ивић, 064/65-77-833, [email protected] 

Ако немате финансијских могућности да га позовете а то вам је неопходно, довољно је да му пустите СМС поруку о томе, и он ће вас позвати о трошку Погона! 

Пошто је он скоро сваки дан на терену, имајте разумевања ако вам се не јави увек на телефон, те му пошаљите СМС поруку и јавиће вам се чим буде могао. Ако се не јави до краја дана, сутра ујутру позовите директора Погона Ненада Портића на 060/444-07-07. 

Ако понуду меда шаљете редовном поштом, шаљите је на адресу: 

Погон „НАШ МЕД“ 
Ул. Солунских ратника бр. 2 
34210 Рача 

(ако шаљете брзом поштом, упишите број телефона примаоца: Иван Ивић, 064/65-77-833) 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE

Izrada sajta Tirien