SPOS logo
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18
  • 18

SPOS
Savez pčelarskih organizacija Srbije

SPOS Ul. Dr Agostina Neta 30 A, 11070 Novi Beograd [email protected] 011/61-28-071 060/444-0-121 060/444-0-124 060/444-0-287

OZBILJAN POZIV NA OZBILJAN PRISTUP TROVANJU PČELA!Datum objavljivanja vesti:
Broj pregleda: 1.663

Ovog proleća SPOS-u je prijavljeno nekoliko trovanja pčela, čije je procesuiranje u toku, a neka potencijalna trovanja su delovanjem Odbora za zaštitu pčela SPOS-a preventivno uspešno sprečena. Međutim, i dalje postoji dobar broj pčelara koji se prijateljima žale kako su imali trovanje, ali ga nisu nikome prijavili. Ovim tekstom želimo da takve još jednom ohrabrimo da prijavljuju trovanje, kako bi shvatili značaj prijavljivanja čak i ako ne žele da gone počinioca, jer je evidencija trovanja od ključne važnosti za borbu svih nas preko SPOS-a da se takve stvari ne ponavljaju i da ih iz godine u godinu bude sve manje.

SPOS je još oktobra 2015. formirao Odbor za zaštitu pčela SPOS-a (detaljnije OVDE), čija je namena da se bori protiv trovanja preventivno i kurativno, da pomaže pčelarima tokom te borbe, kao i da saradnjom sa nadležnim državnim organima, iz godine u godinu unapređuje podršku države u borbi protiv ovog velikog problema u pčelarstvu. 

Predsednik Odbora za zaštitu pčela SPOS-a je dipl. inž. zaštite bilja Miloš Bogdanović iz Galibabinca kod Svrljiga (OVDE) (‎061 192 9013, 060 444 0183, [email protected]), koga uvek možete kontaktirati za svaku vrstu pomoći kod trovanja pčela ili pretnje trovanjem. 

SPOS je izdao i brošuru „Izborimo se sa trovanjem pčela“, poslao je svakom svom članu na kućnu adresu, a u svakom trenutku se i danas može preuzeti na sajtu SPOS-a u PDF formatu (OVDE). U toj brošuri nalaze se sva potrebna uputstva kako i kome prijaviti trovanje, kako postupati da se ne napravi neka greška u proceduri i slično. Ako vam se ikada desi trovanje pčela, potrebno je samo da pažljivo pratite sva uputstva. 

Pored prijave trovanja nadležnima, jako je važno da prijavite trovanje i Odboru za zaštitu pčela SPOS-a radi vođenja centralne evidencije, koja nam je od presudne važnosti u borbi pred nadležnima za unapređenje dalje institucionalne borbe protiv trovanja. ČAK i ako ne želite da gonite počinioca trovanja, ili ne znate ko je počinilac, molimo vas da OBAVEZNO prijavite trovanje Odboru za zaštitu pčela SPOS-a, jer je to najbolja garancija da ćete tim jednostavnim postupkom učiniti maksimalno koliko možete da sprečite da vam se trovanje ikada više ponovi! Imajte to stalno na umu i ne budite lenji da u tim trenucima očaja, smognete snage da prijavite SPOS-u šta vam se dogodilo, jer je to usmereno sprečavanju da se ponovo dogodi isto. 

U celom tom napornom procesu dokazivanja trovanja pčela i naplate štete, u potpunosti vam besplatno stoji na raspolaganju advokatska kancelarija SPOS-a (detaljnije OVDEOVDE), koja vam daje besplatne pravne savete, besplatno piše tužbe i besplatno vas zastupa na sudu. 

Ove godine SPOS je u saradnji sa NALED-om i Republičkim sekretarijatom za javne politike, uz finansiranje NALED-a, sproveo veliku medijsku i institucionalnu kampanju zaštite pčela od trovanja, u okviru koje su se iskristalisali predlozi za rešavanje problema trovanja pčela, koji će se uskoro naći ispred ministra poljoprivrede kao predlog za postupanje države u narednom periodu po tom pitanju. 

Ne dozvolite da vas iko obeshrabri u borbi protiv trovanja pčela! Put jeste naporan, ali je i cilj izvestan. 

Uskoro ćemo na sajtu SPOS-a objaviti hroniku ovogodišnjih prijava trovanja pčela u Srbiji, a narednih dana objavićemo i jednu ekskluzivnu vest na tu temu. Pratite sajt SPOS-a! 

MORATE BITI ULOGOVANI DA BISTE VIDELI KOMENTARE